1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Burkina Faso

Ainakin 18 kuoli iskussa ulkomaalaisten suosimaan ravintolaan Burkina Fasossa

Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi. Vastaavan iskun viime vuonna teki terroristiverkosto al-Qaidan alueellinen haara.

Burkina Fason poliisiviranomaiset ja sotilaat partioivat kaduilla iskun jälkeen Ouagadougoussa 13. elokuuta. Kuva: Ahmed Ouoba / AFP

Länsi-Afrikassa Burkina Fasossa on tehty aseellinen hyökkäys ulkomaalaisten suosimaan ravintolaan. Ainakin 18 ihmistä on kuollut ja kahdeksan on haavoittunut iskussa pääkaupungissa Ouagadougoussa, kertoo maan hallitus.

Burkina Fason viestintäministeri Remis Dandjinou kertoi aamulla, että hyökkäys on ohi. Turvallisuusjoukot ovat surmanneet kaksi hyökkääjää, joita epäillään islamistitaistelijoiksi. Etsinnät alueella jatkuvat yhä.

Burkina Fason hallitus sanoo hyökkäystä terrori-iskuksi. Mikään ryhmä ei ole toistaiseksi ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Hyökkäys alkoi sunnuntai-iltana, kun kolme miestä saapui autolla turkkilaisen ravintolan luokse puoli yhdeksän ja yhdeksän välillä paikallista aikaa, kertoi ravintolan tarjoilija sanomalehti Le Monden mukaan (siirryt toiseen palveluun). Joidenkin tietojen mukaan hyökkääjiä olisi ollut useampia ja he olisivat saapuneet moottoripyörillä.

Tarjoilijan mukaan miehet avasivat tulen kohti ravintolan terassilla istuneita asiakkaita.

Ravintolassa käy paljon ulkomaalaisia. Kaikkien surmansa saaneiden kansallisuuksista ei ollut heti tietoa, mutta ainakin yksi heistä on ranskalainen. Turkin ulkoministeriön mukaan yksi kuolleista on turkkilainen, samoin kuin yksi haavoittuneista.

Entisen siirtomaaisännän Ranskan ulkoministeriö on kehottanut Burkina Fasossa oleskelevia ranskalaisia välttämään aluetta.  

Kuva: Google

Isku naapuriin viime vuonna

Isku säikäytti maassa, jossa islamistit hyökkäsivät länsimaalaisten suosimaan hotelliin ja ravintolaan myös viime vuoden tammikuussa. Tuolloin kohteeksi joutunut ravintola on vain muutaman sadan metrin päässä sunnuntain iskupaikasta.

Viime vuoden iskussa kuoli 30 ihmistä, joista suurin osa oli ulkomaalaisia. Tekijäksi ilmoittautui terroristiverkosto al-Qaidan alueellinen haara, Saharan ja Sahelin alueella toimiva Maghrebin al-Qaida.

Burkina Faso on yksi maailman köyhimmistä maista. Kuten monet muut Sahelin alueen maat, se ollut jo pitkään jihadistiryhmien iskujen kohteena. Islamistit ovat hyökänneet paitsi länsimaalaisten suosimiin kohteisiin, myös sotilaita vastaan.

Ranskalla on käynnissä terrorisminvastainen operaatio Sahelin alueella. Alueen maat ovat myös luoneet oman monikansallisen operaationsa islamistitaistelijoiden kukistamiseksi, mutta hanke on kärsinyt rahapulasta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters