Hyppää sisältöön

Heliövaara Finnairin lisäeläkekohusta: Yhtiön hallitus päätti itsenäisesti – kukaan ei reagoinut kun asia tuli ensi kerran julki

Suomen Kuvalehti paljasti helmikuussa Finnairin hallituksen myöntäneen toimitusjohtajalle lisäeläkkeen.

Eero Heliövaara
Eero Heliövaara Ylen aamu-tv:ssä

Finnairin hallitus teki reilu vuosi sitten päätöksen toimitusjohtaja Pekka Vauramon lisäeläkkeestä itsenäisesti, sanoo valtion omistajaohjausyksikön osastopäällikkö Eero Heliövaara. Heliövaara kertoi Ylen aamu-tv:ssä, että hän kävi maaliskuussa 2016 keskustelun aiheesta Finnairin palkitsemisvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Itävuoren kanssa.

Heliövaaran mukaan keskustelussa käytiin läpi eri tapoja korottaa Vauramon palkkaa, koska "sen tarkistamiselle oli ilmennyt tarvetta".

– Yhtenä vaihtoehtona oli lisäeläke. Toki suosittelin itse palkankorotusta, koska tiedettiin, että lisäeläke on herkempi, vaikka lisäeläkkeen käyttö tässä yhtiössä on täysin omistajapoliittisen periaatepäätöksen mukainen, Heliövaara sanoi.

Heliövaara ei kertonut Itävuoren kanssa käymästään keskustelusta silloiselle omistajaohjauksesta vastanneelle ministerille, joka oli pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

– Juuri sen takia, että kyse oli eri vaihtoehdoista. Kyseessä ei ollut päätöstilanne. Tämä ei todellakaan ylittänyt kertomisen kynnystä, Heliövaara sanoi.

Heliövaara huomautti aamu-tv:n haastattelussa, että Itävuori on itsekin sanonut, ettei tullut maaliskuussa 2016 kysymään lupaa lisäeläkkeelle. Hän kuvaili Finnairin hallituksen kesällä 2016 tekemää lisäeläkepäätöstä hieman yllättäväksi.

– Korostan edelleen, että meidän ohjeissamme on selvästi sanottu, että näitä ei tyypillisesti käytetä. Mutta jos yhtiössä on muita osakkeenomistajia, päätöksen lisäeläkkeestä tekee yhtiön hallitus, Heliövaara muotoili.

Kukaan ei reagoinut helmikuussa

Heliövaara sanoi, ettei saanut tietoa lisäeläkepäätöksestä ennen kuin Suomen Kuvalehti kirjoitti asiasta tämän vuoden helmikuussa. Finnairin hallitus teki päätöksen kesällä 2016 muttei kertonut siitä suurimmalle omistajalle tai julkisuuteen.

– Elokuussa 2016 Finnairin nettisivuille kuulemma on ilmestynyt kaksi lausetta tästä asiasta. Edelleenkään kukaan ei ole havainnut, että tällainen päätös on tehty. Helmikuussa 2017 Suomen Kuvalehti kirjoitti tästä asiasta aika yksityiskohtaisen artikkelin. Kukaan ei reagoinut.

Asiasta nousi kohu aiemmin elokuussa, kun Helsingin Sanomat kirjoitti samasta aiheesta. Kohun keskellä omistajaohjauksesta vastaava ministeri, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi, että hänen luottamuksensa Heliövaaraan on horjunut.

Heliövaaran pesti nykytehtävässä päättyy vuoden lopussa. Hän ei ole vielä varma, aikooko hän hakea jatkoa.

– Ensin täytyy katsoa, tuleeko virka hakuun. Edeltäjälläni on oikeus palata virkaan, hän sanoi.