Asianajaja Heikki Lampelalle ei valituslupaa Korkeimpaan oikeuteen – pahoinpitelytuomio jää voimaan

Pahoinpitely tapahtui Lampelan kesämökillä toukokuussa 2015.

korkein oikeus
Asianajaja Heikki Lampela
Asianajaja Heikki LampelaAri Lahti / AOP

Korkein oikeus (KKO) ei myönnä asianajaja Heikki Lampelalle valituslupaa tämän saamasta pahoinpitely- ja laiton uhkaus -tuomiosta. Helsingin hovioikeus piti tammikuussa voimassa käräjäoikeuden langettaman 80 päivän ehdollisen vankeustuomion.

Tuomion mukaan Lampela repi ja kuristi naisystäväänsä kesämökillään toukokuussa 2015.

Lainvoimainen tuomio voi uhata Lampelan jatkoa asianajajana. Jos asianajaja tuomitaan rikoksesta, Suomen Asianajajaliitto voi langettaa asiasta seuraamuksia. Niistä päättää liiton yhteydessä toimiva riippumaton valvontalautakunta. Lievimmillään seuraamus on huomautus, ankarimmillaan erottaminen liitosta.

Asianajajaliitosta erotettu ei voisi hoitaa oikeudenkäyntiasioita. Kielto ei kuitenkaan ole elinikäinen. Oikeudenkäyntiavustajan luvan voi saada takaisin kolmen vuoden päästä erottamisesta. Myös Asianajajaliiton jäsenyyttä voi hakea uudestaan aikaisintaan kolmen vuoden päästä.

– Tilanne on nyt se, että valvontalautakunta ottaa asian käsittelyyn. Asia yritetään saada käsiteltyä syksyn aikana, kertoo liiton kehitys- ja viestintäpäällikkö Janne Laukkanen.

Lampelaa on tarkoitus kuulla käsittelyssä.

Lampela on viime aikoina toiminut ainakin MV-julkaisun perustajan Ilja Janitskinin asianajajana.