1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. inflaatio

Inflaatio hidastui – savukkeet ja vuokrat nostivat kuluttajahintoja, kännykät ja korot hillitsivät

Kuluttajahintojen nousu hidastui kesäkuusta heinäkuuhun tultaessa.

inflaatio
Nainen asuntonäytössä.
Muun muassa vuokrien kallistuminen nosti kuluttajahintoja heinäkuussa. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli heinäkuussa 0,5 prosenttia.

Kuluttajahintoja nostivat heinäkuussa eniten ajoneuvoveron, sähkön, savukkeiden ja vuokrien kallistuminen viime vuoteen verrattuna.

Kuluttajahintojen nousua puolestaan hillitsivät eniten matkapuhelinten ja käytettyjen autojen hintojen sekä asuntolainojen korkojen lasku.

Kesäkuussa inflaatio oli 0,7 prosenttia. Kuluttajahintojen muutos kesäkuusta heinäkuulle oli 0,3 prosenttia miinuksella.

Yhdenmukaistettu indeksi tasainen

Yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi oli koko euroalueella ennakkotietojen mukaan heinäkuussa 1,3 prosenttia, joka on sama luku kuin kesäkuussa. Suomen vastaava inflaatio oli heinäkuussa Tilastokeskuksen mukaan 0,6 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Veromuutokset vaikuttivat alkoholiin ja tupakkaan

Veromuutokset ovat vaikuttaneet eniten alkoholijuomien ja tupakan kanssa samassa ryhmässä olevien tuotteiden hintoihin viimeisen vuoden aikana. Hinnat ovat muuttuneet 2,8 prosenttiyksikköä.

Suurimman hintavaikutuksen teki tupakkatuotteiden valmisteveron korotus. Makeis- ja autoveron lasku taas vaikutti kokonaisuuteen alentavasti.

Lue seuraavaksi