Hitlerin ihailijaa epäillään yliajosta mielenosoitukseen – Mistä Charlottesvillen kaaoksessa oli kyse?

Presidentti Donald Trump on tuominnut väkivallan, mutta hänen lausuntoaan on arvosteltu laimeaksi.

Charlottesville
Mielenosoittajia, taustalla Valkoinen talo.
Äärioikeistoa vastustavat mielenosoittajat kerääntyivät sunnuntaina Valkoisen talon eteen Washingtonissa.Michael Reynolds / EPA

Mielenosoittajan kuolemaan johtanut yliajo lauantaina on järkyttänyt Yhdysvaltoja. Sunnuntaina tuhannet äärioikeiston vastustajat marssivat eri puolilla Yhdysvaltoja.

Myös presidentti Donald Trump on tuominnut väkivallan, mutta arvostelijat ovat pitäneet hänen lausuntoaan laimeana.

Mitä tapahtui?

Virginian Charlottesvillessä järjestettiin lauantaina äärioikeiston mielenosoitus, johon osallistui satoja ihmisiä. Ainakin 15 ihmistä loukkaantui mielenosoittajien ja vastamielenosoittajien tappeluissa.

Tapahtumat saivat vielä vakavamman käänteen, kun auto syöksyi vastamielenosoittajien joukkoon. 32-vuotias nainen kuoli ja 19 ihmistä loukkaantui.

Tapahtumasta on julkaistu videoita (siirryt toiseen palveluun) (varoitus: videolla näkyy väkivaltaa), joilla tapahtumien kulku näkyy.

Auto syöksyi kävelevien mielenosoittajien joukkoon kovaa vauhtia ja törmäsi pysäköidyn auton perään. Kun jotkut mielenosoittajat piirittivät auton, se peruutti paikalta työntäen ihmisiä syrjään.

Charlottesvillen lähistöllä sai surmansa myös kaksi mielenosoituksia valvonutta poliisia, kun heidän helikopterinsa syöksyi maahan.

Ketä epäillään hyökkäyksestä?

Ajoneuvon kuljettajaksi epäilty 20-vuotias ohiolaismies on pidätetty. Häntä epäillään muun muassa murhasta.

Oikeusministeriö tutkii tekoa viharikoksena. Se tutkii myös, oliko hyökkäystä ollut suunnittelemassa muita ihmisiä.

Epäilty kuljettaja oli kuvattu muutamaa tuntia aikaisemmin kantamassa valkoista ylivaltaa kannattavan järjestön kylttiä. Järjestön mukaan epäilty ei ole sen jäsen.

Miehen lukio-opettajan mukaan tämä oli ollut kiinnostunut natsi-Saksasta ja ihaillut natsijohtaja Adolf Hitleriä. Hän oli myös saanut lääkitystä mielenterveysongelmiin.

Mistä mielenosoituksissa oli kyse?

Äärioikeistolainen mielenosoitus kokoontui lauantaina, koska Charlottesvillen kaupunki aikoi poistaa Yhdysvaltojen sisällissodan kenraalin Robert E. Leen patsaan.

Etelävaltioiden joukkoja johtanut Lee on ollut monille etelän valkoisille sotasankari. Charlottesvillen patsas pystytettiin vuonna 1924, kun sisällissodan Etelävaltioiden muiston vaalinta oli huipussaan.

Suhtautuminen orjuutta kannattaneisiin Etelävaltioihin on sittemmin muuttunut. Etenkin mustien kansalaisoikeusaktivistien mielestä sen symbolit edustavat rotusortoa ja orjuutta.

Etelävaltioiden sankarien patsaita on poistettu ja heidän mukaansa nimettyjä rakennuksia on nimetty uudelleen. Äärioikeisto on vastustanut kiihkeästi symbolien poistoja.

Ketkä osoittivat mieltään?

Charlottesvillen mielenosoituksen kutsui kokoon nettiaktivisti Jason Kessler. Hän on osa niin sanottua alt right -verkkoliikehdintää, kertoo uutissivusto Vox. (siirryt toiseen palveluun)

Alt right- aktivistit vastustavat vasemmistoliberaaleja arvoja, ja monet heistä kannattavat kiihkeästi Donald Trumpia. Heidät tunnetaan vastustajien provosoinnista ja häirintäkampanjoista verkossa.

Mielenosoitus houkutti paikalle myös useita tunnettuja rasistijärjestöjä uusnatseista Ku Klux Klaniin. Mielenosoituksen teemana oli oikeiston yhdistäminen.

Kessler on tuominnut väkivallan ja syyttänyt poliiseja, jotka eivät pitäneet järjestystä yllä.

Vastamielenosoittajien joukossa oli muun muassa vasemmistolaisia fasismin vastustajia ja mustien oikeuksia ajavan Black Lives Matter -liikkeen jäseniä.

Äärioikeisto ja heidän vastustajansa ovat ottaneet yhteen jo aiemmin väkivaltaisesti. Esimerkiksi huhtikuussa Kalifornian Berkeleyssä 11 ihmistä loukkaantui mielenosoittajien välisissä kahakoissa.

Miksi Trumpia on arvosteltu?

Presidentti Donald Trump tuomitsi tapahtumien jälkeen lauantaina "erittäin voimakkaasti räikeän vihan, kiihkoilun ja väkivallan monilta puolilta." Lausunnon jälkeen presidentti ei ole ottanut tapahtumiin kantaa.

Arvostelijoiden mielestä presidentin ei olisi pitänyt asettaa valkoisia rasisteja ja heidän vastustajiaan samalle viivalle. Heidän mukaansa rasistit olisi pitänyt tuomita erikseen, sillä he olivat päävastuussa väkivallasta.

Katu, jolla kukkia ja sydämen muotoinen kuvio, jonka luokse nainen on kyyristynyt.
Nainen tuo kukkia paikalle, jossa yliajo tapahtui Charlottesvillessä.Tasos Katopodis / EPA

Monet muut poliitikot luonnehtivat tekoa rasistiseksi ja puhuivat siitä terroritekona. Trumpin lausunto sai sen sijaan kehuja uusnatsien Daily Stormer -lehdeltä.

Presidentin hallinto täydensi Trumpin puheita myöhemmin sunnuntaina lausunnolla, jonka mukaan Trump tuomitsee myös valkoiset äärijärjestöt, uusnatsit ja Ku Klux Klanin.

Presidentin turvallisuusneuvonantaja H. R. McMasters kutsui sunnuntaina tekoa terrorismiksi.

Lähteet: Reuters, AP, AFP