1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pelkosenniemi

Tunturikampus Pyhätunturille ratkaisuksi Pelkosenniemen kouluongelmaan?

Alma Median entisen edustuskiinteistön muuttaminen nykyaikaiseksi oppimisympäristöksi tulisi puolet halvemmaksi kuin uuden koulun rakentaminen kirkonkylälle.

Alma Median kiinteistöön Pyhätunturilla kuuluu myös kaksi erillistä asuintaloa, joissa kummasakin on kaksi sadan neliön huoneistoa. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Valtuustolle tehdyssä aloitteessa ehdotetaan, että kunta ostaisi Alma Medialta sen entisen edustuskiinteistön Pyhäjärven rannalta ja perustaisi sinne tunturikampuksen. Ratkaisua puolustavat keskustan kunnanvaltuutetut Ahti Isojärvi ja Tero Luoma-aho. Heidän mielestään Pelkosenniemi voisi olla Suomessa edelläkävijä uuden- ja erilaisen oppimisympäristön luomisessa.

– Pois vanhasta kouluajattelusta. Siihen moderniin suuntaanhan kouluja ollaan viemässä, Isojärvi lausahtaa

Kunnanjohtaja Pertti Severinkangas ei torju ajatusta, mutta tähdentää, että koko kouluratkaisu on valtuutettujen käsissä.

– Nyt mennään sen valtuustopäätöksen mukaisesti, että koulu pysyy kirkonkylällä. Onko se sitten uuden koulun rakentaminen, vai vanhan peruskorjaaminen, sen tämä vuosi vielä näyttää. Tilaratkaisuja selvitellään.

– Tietysti asiallisesti käsittelemme myös tunturikampuksesta tehdyn aloitteen. Onhan se rahanarvoinen asia, hän sanoo.

Ollut myytävänä jo vuosia

Alma Median edustuskiinteistö Pyhäjärven rannalla on ollut julkisesti myytävänä jo useita vuosia. Alue perustettiin 1980-luvun puolivälissä. Viime aikoina rakennukset ovat olleet tilapäisessä käytössä. Alueelle on hyvä pääsy. Pyhäjärven tieltä, läheltä Astelin ravintolaa, on vain pieni poikkeama järvelle päin ja siellä se on.

Alma Median entinen edustuskiinteistö Pyhäjärven rannalla on yksi vaihtoehto Pelkosenniemen uudeksi kouluksi. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Alman Kiinteistö koostuu useista massiivihirrestä veistetyistä ja paikalla piilutetuista rakennuksista. Päärakennuksessa on kouluksi muutettavaa tilaa 500 neliötä ja vieressä kaksi asuintaloa, joissa kummassakin on kaksi vajaan sadan neliön suuruista asuntoa. Suuri rantasaunakin oleskelutiloineen voi toimia oppimisympäristönä. Alueelta löytyy myös talonmiehen asunto ja huoltorakennus.

Tontille on jäänyt vielä rakentamisoikeutta lähes 2 500 neliötä.

Olisi erilaista opiskelemista

Ahti isojärvi ja Pertti Severinkangas astelevat Huhaniemessä Alma Median kiinteistön pihamaalla. Sisään rakennuksiin he eivät mene, sillä taloon odotetaan pientä vierasryhmää.

– Onhan tämä todella komealla paikalla, molemmat sanovat ja liki yhteen ääneen. Kirkasvetinen Pyhäjärvi välkkyy elokuun kirkkaassa päivässä. Vastarannalla Soutajatunturi kohottautuu ikään kuin paremmin nähdäkseen, ketkä sinne rantasaunan laiturille istahtivat.

Ahti isojärvi jo sielunsa peilissä näkee, kuinka lapset kirmailevat siellä luonnonhelmassa, opiskelevat ja leikkivät.

Komea paikka oppimisympäristöksi, pohtivat miehet laiturilla. Pelkosenniemen kunnanjohtaja Pertti Severinkangas ja kunnanvaltuutettu Ahti Isojärvi pohtivat, josko Alma Median entinen edustuskiinteistö sopisi kunnan uudeksi kouluksi. Isojärven mielestä kyllä. Severinkangas sanoo, että valtuusto päättää. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

– Alue tarjoaisi juuri sen, mitä nykyaikaiselta koulunkäynniltä edellytetään, uudenlaisen oppimisympäristön. Etelän kouluissakin puhutaan oppimisen olohuoneista. Tässä vasta olohuone olisikin, hän sanoo.

Liikuntahalli vain puuttuu

– Liikuntahallihan tänne pitäisi rakentaa, jos tänne koulu tulisi, mutta sehän tänne kyllä mahtuisi, kun on tuota rakennusoikeutta paljon jäljellä, sanoo kunnanjohtaja Pertti Severinkangas. Hänen mukaansa hallia voitaisiin myös vuokrata matkailuun ja muuhun ulkoiseen käyttöön.

Pyhätunturin alue muuten tarjoaa lapsille jo nyt hyvät liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet: Kaikensorttiset reitit, polut, ladut ja rinteet ovat lähellä.

– Ja lapsillehan voitaisiin tuohon järven jäälle aurata vaikka luistinrata, Isojärvi maalailee.

Kolmelle kannattajaryhmät

Ahti Isojärvi uskoo, että ajatus Pyhätunturille sijoittuvasta tunturicampuksesta lämmittää muitakin kuin vain pyhäläisiä. Tiedossa on, että Pelkosenniemen koulukuljetuksiin se toisi muutoksia; toisten matka pitenisi, toisten lyhenisi.

Niin tai näin. Valtuustoaloite tunturikampuksesta on tehty. Nähtäväksi jää, miten kunnanhallitus sitä eteenpäin valmistelee.

Ahti Isojärvi vielä ehdottaa, että kunkin kolmen kouluvaihtoehdon taakse nimetään kannattajaryhmä, joka omasta vaihtoehdostaan laatii perustellun näkemyksen ja esittää sen kunnanvaltuustolle.

  1. Rakennetaan uusi koulu kirkonkylälle,
  2. remontoidaan vanha koulu kirkonkylällä ja
  3. siirrytään tunturikampukseen Pyhälle.