Junaliikenne seisahtui yli vuorokaudeksi: Näin toimit lakon aikana

Junaliikenne seisahtuu tänään maanantaina iltakuudelta ja jatkuu koko tiistain ajan mielenilmauksen takia puoleenyöhön asti.

lakot
VR:n henkilöjunia Helsingin ratapihalla Linnunlaulun sillalta kuvattuna keskiviikkona 9. elokuuta 2017.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Veturimiesten liiton mielenilmauksen takia junaliikenne pysähtyy tänään klo 18 alkaen asteittain. Tiistai-aamuna kauko- ja lähijunaliikenne on täysin poikki. Kuljettajat palaavat töihin tiistain- ja keskiviikon välisenä yönä.

Junalipun voi perua tai matkan voi vaihtaa maksutta

Mielenilmauksen ajalle jo ostetut junaliput voi perua maksutta. Lipun voi myös muuttaa käytettäväksi toisena ajankohtana jos korvaava matka tehdään lokakuun loppuun mennessä. Lipunmyynti mielenilmauksen vuoksi peruttuihin juniin on suljettu.

Ajantasainen liikenneseuranta lakon ajan

VR:n viestinnästä kerrotaan, että asiakkaat pyritään pitämään tiedotettuna mahdollisimman hyvin koko lakon ajan ympäri vuorokauden. Tilannetta voi seurata VR:n liikennetilannesivuilta (siirryt toiseen palveluun), ja siitä tiedotetaan myös erillisellä sivulla (siirryt toiseen palveluun) sekä VR:n Facebook (siirryt toiseen palveluun)- ja Twitter (siirryt toiseen palveluun)-tileillä.

Kaukobusseja lisätty – varaa silti liput ajoissa

Kaukobussiyhtiöt reagoivat myös junalakkoon tuomalla reiteilleen lisää busseja. Pohjolan liikenne tuo lisäbusseja muun muassa Helsinki-Turku- ja Helsinki-Kuopio-linjoille. Kaikkia bussin paikkoja ei myöskään myydä etukäteen verkossa loppuun.

Onnibus on varautunut lisäämään kalustoa eri puolilla maata, etenkin Helsinki-keskeisille linjoille. Onnibusin toimitusjohtaja Lauri Helken mukaan busseja pyritään lisäämään loppuunmyymisen estämiseksi, mutta matkat kannattaa silti varata hyvissä ajoin. Helken mukaan tiistaille matkojen myynnissä on havaittavissa selkeä piikki.

Lentokentälle bussilla ja taksilla

Helsinki-Vantaan lentoasemalle liikennöivät HSL:n linjat 415, 561, 562, 615 ja 617 sekä Finnairin bussit. 562 ajaa poikkeuksellisesti Lentoasemalle. Lentoaseman ja Hakaniemen väliä liikennöivän 617:n reittiä on vahvistettu kolmella lisäbussilla. Vantaalta liikennöi myös Vantaan Taksi, jolla on käytössä 440 autoa.

HSL lisää bussiliikennettä

Pääkaupunkiseudulla busseissa tulee olemaan täyttä, kun 200 000 päivittäin junilla matkustavaa joutuu käyttämään muita kulkuvälineitä. HSL liikennöi tänään illalla ja huomenna 11 lisäbussin voimin. Vaihtoehtoisen reitin itselleen voi etsiä HSL:n Reittioppaasta (siirryt toiseen palveluun). HSL on myös listannut sivuilleen vaihtoehtoisia bussiyhteyksiä (siirryt toiseen palveluun).

Pääkaupunkiseudun muu joukkoliikenne kulkee tiistaina normaalisti. Raitiovaunulinjoihin on kuitenkin tullut maanantaina liuta muutoksia, jotka kannattaa ottaan huomioon. Muun muassa 1-linjan reitti on muuttunut, 7A- ja 7B -linjat on korvattu eri linjoilla, eikä 9-linjalla pääse enää Länsiterminaaliin.

Helsingin taksikalusto liikkeellä

Helsingissä on tiistaina liikenteessä yhteensä arviolta 2 500 taksia, mikä koostuu käytännössä Taksi Helsingin ja Lähitaksin koko kalustosta.

*Turvaudu kimppakyytiin *

Liikenneviraston mukaan pääkaupunkiseudun sisääntuloväylät ja kehätiet voivat ruuhkautua tiistaina. Virasto neuvoo työmatkalaisten sopimaan kimppakyytejä mahdollisuuksien mukaan, jotta autoliikenne vähentyisi. Kyytiä voi yrittää sopia netin kimppakyytipalveluiden tai esimerkiksi Facebookin kimppakyytisivustojen kautta. Kimppakyytejä varten on olemassa myös mobiilisovelluksia.

Vältä ruuhka-aikana matkustamista ja suosi pyöräilyä

Liikennevirasto suosittelee matkaamista ruuhka-aikojen ulkopuolella, sekä turvautumaan pyöräilyyn tai kävelyyn. Tiistai on viraston mukaan myös hyvä päivä etätöille, mikäli etätyöskentely on vain mahdollista.

Lakkoilmoitus Helsingin rautatieasemalla 14. elokuuta
Lakkoilmoitus Helsingin rautatieasemalla 14. elokuuta.Anni Reenpää / Lehtikuva