Tässä lukijoiden parhaat tarinat ja kuvat jeesusteipistä – jesarista saa vaikka kumisaappaat

Jos suomalaisten lähettämiin kuviin on uskomista, fiksataan ”jesarilla” yleisimmin rikkoutuneet kengät.

Kotimaa
Ilmastointiteippiä suksissa
Pete Mäkelä

Yle kertoi perjantaina, että ilmastointiteippi täyttää 75-vuotta ja pyysi lukijoita lähettämään kuvia ja muistoja tärkeistä hetkistä ”jeesusteipin” parissa.

Kuvia tuli paljon ja tarinoita vielä enemmän. Lähes puolet tarinoista koski jollakin tavalla kenkiä.

Teipatut vaelluskengät
Markku Vanhatalo

Markku Vanhatalo kertoo esimerkiksi, kuinka vaellus UKK-puistossa typistyi aiotusta, kun vaelluskengästä irtosi koko pohja. ”Jesari” auttoi pulassa ja mies pääsi takaisin. Hajonneita vaelluskenkiä ovat korjanneet monet, selviää Ylen saamista viesteistä.

Ilpo Mikkonen lähti puolestaan hillasuolle, mutta unohti kumisaappaat. Muovikassien ja ”jesarin” yhdistelmä toimi Mikkosen mukaan kuitenkin hyvin.

Teipatut muovipussit jaloissa
Ilpo Mikkonen

Mikä toimii ihmisellä, toimii myös muilla. Minna Juvonen teki hoitohevoselle kaviohauteen Hyvinkään eläinsairaalan videon ohjeiden mukaan, jotka hän löysi Youtubesta.

Hevoskavion teippaus
Minna Juvonen

Kimmo Hovila kertoo, kuinka "jeesusteippi" viimeisteli hänen asunsa oman tyttären häissä. Hovilan jalka oli akillesjänteen katkeamisen vuoksi kipsissä, eikä lakerikenkää saanut jalkaan. Tytär taluttettiin alttarille siten, että kipsijalan päälle vedettiin mustalla ilmastointiteipillä viimeistelty suihkumyssy.

- Kukaan ei kiinnittänyt huomiota, että toinen kenkä oli hieman paksumpi, Hovila kirjoittaa.

Kirkollisia korjauksia sopivalla teipillä

Yle sai myös palautetta, että sana "jeesusteippi" on loukkaavaa. Suomen evakelilais-luterilainen kirkko puolestaan onnitteli 75-vuotiasta. Kirkon parissa tiedetään, että rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Kirkoissakin ”jesari” on auttanut moneen vaivaan. Minna Tamper todisti muutama vuosi sitten kivipylväiden korjausta Lausannen katedraalissa Sveitsissä.

Kivipylväiden korjausta Lausannen katedraalissa Sveitsissä
Minna Tamper

Susanne Lahdenperä puolestaan tallensi, kuinka Edinburghin St Gilesin katedraalissa teippiä tarvittiin lattian paikkaukseen.

Edinburghin St Gilesin katedraalissa teippiä tarvittiin lattian paikkaukseen.
Susanne Lahdenperä

Moni muisteli myös, että ihan oikeaa "jeesusteippiäkin" oli olemassa. Ja olihan sitä.

Jeesuteippi
Matti Helin

Matti Helinin isä Unto veti 70-luvulla Suomen ev.lut Jengi- ja katulähetys ry:tä. Toiminnan pääpaino oli erilaisen Jeesus-aiheisen materiaalin tuottaminen ja levittäminen. ”Jeesus tulee pian” sekä muilla sloganeilla varustettujen tolppajulisteiden lisäksi tarjolla oli myös Jeesusteippiä.

Jeesusteippiä valmistettiin noin 15 vuoden ajan. Sillä teipattiin kaikki yhdistyksen kirjapainosta lähtevät paketit.

- Jeesusteippiä sai myös ostaa, Helin muistelee.

Huumorilla ja kokeilemalla

Paul Niclas espoolaisesta Lagstads skolanista kirjoittaa antaneensa viime syksynä oppilailleen tehtävän selvittää ilmastointiteipin kestävyyttä. Oppilaat ripustivat 90-kiloisen opettajansa kattoon. He laskivat aluksi, että ripustamiseen tarvittaisiin seitsemän teippinauhaa. Kun oppilaat alkoivat leikata nauhoja poikki selvisi, että Niclas pysyi roikkumassa vielä neljällä teipillä.

Teippikokeilu koulussa
Paul Niclas

Joskus kokeilusta tulee vakiintunut käytäntö. Sanna Koivikon isä on jo vuosia ”pelastanut” juhannuksen teippaamalla saunavihdan kasaan.

Vihta teipattuna
Sanna Koivikko

Monilla oli myös humoristisia muistoja 75-vuotiaasta. Riitta Jalkasta naurattaa edelleen jesarimuisto Kuusamon Pieneltä Karhunkierrokselta muutaman vuoden takaa.

Jesariteksti puussa.
Riitta Jalkanen

Petri Suomi harmittelee, että ei tullut otettua kuvaa rikkoutuneen tuulilasin korjauksesta. Suomi ajoi pää ulkona huoltoasemalle uutta lasia etsimään. Sopivaa ei löytynyt, mutta liian iso. Se päätettiin liimata Volvoon ”jesarilla”.

- Kun kotikaupungissa menin viemään auton tuulilasin vaihtoon, niin siellä asentajat repesi nauruun, kun eivät muka ole moista koskaan nähneet, Suomi kirjoittaa.

Hyvin moni ilmoitti korjanneensa "jesarilla" autoa. Yleensä autossa tukittin joku vuoto. Raija Hietala taas muistelee korjanneensa lasikuituveneestä "peukalonmentävän reiän".

- Ehdotin että jauhetaan paketti purkkaa siihen tukkeeksi. Lopun viimeistelimme dakkarilla. Jee, hyvin toimi ja päästiin järvelle!

Innovatiivista high-techiä

Pete Mäkelä hiihti ystävänsä Pete Vuorenmaan kanssa Grönlannin yli vuonna 2003. Kun lämpimänä päivänä suksien pohjiin kertyneet lumipaakut estivät etenemisen, kaksikko päätti kokeilla "jeesusteippiä" suksien pohjiin.

Teippiä suksen pohjassa.
Pete Mäkelä

Teippipohjasuksien luisto oli niin hyvä, että kaverukset ovat käyttäneet samaa kikkaa niin Lapin reissuilla kuin myöhemmin taas Grönlannissa. Teippi kestää hiihtämistä ainakin viikon.

Timo Erola puolestaan kietaisee teippiä liimapuoli ylöspäin mökin kannatinpilariin ja estää tällä tavoin muurahaisten pääsyn sisälle.

teippiä tolpassa
Timo Erola

Teknisistä laitteista suosituinta on puhelimen korjaus. Mutta myös käsi- ja ompelutöissä ”jesarista” on moneksi. Useampi lukija kertoo lyhentäneensä teipillä housunlahkeet tilanteessa, jossa on ollut kiire. Seppo Salmela taas muistelee korjanneensa taaperoiden kurahaalareita.

- Parikymmentä vuotta sitten tuli klassisen hopean rinnalle sinistä ja punaista. Pihaparlamentti arveli, että värit oli otettu suoraan Rukan malliston värityksestä.

meikkilaukun korjaus
Marja Majara

Marja Majaralle arpajaisvoittona saatu meikkipussi kävi niin rakkaaksi, että hän korjasi myös sen ilmastointiteipillä ja ompeli pussiin varmuuden vuoksi vielä ohutta metallilankaa.

Miten se nimi nyt menikään?

Monille "jesari" on päivittäinen apuväline tai työtarvike. Osa ammattimaisesta käytöstä on melko erikoista.

Mentalisti harjoittele teippaamalla silmät
Pete Poskiparta

Pete Poskiparta lähetti kuvasarjan, jossa hän harjoittelee silmien sulkemista teippivirityksellä. Poskiparta on mentalisti.

Moni palautetta lähettänyt lukija ihmetteli ilmastointiteipin nimen alkuperää. Se tiedetään, että amerikkalaiset käyttivät teippiä alun perin sodassa ammuslaatikoiden sulkemiseen.

Nimen ”Duck Tape” on sanottu juontuneen puuvillakankaan termistä ”Cotton duck”. On kuitenkin epäselvää, käytettiinkö ”Duck Tape” –nimeä jo ennen ”Duct Tape” –nimeä. Duct tarkoittaa ilmastointikanavaa.

”Duck Tape” on edelleen olemassa. ShurTech Brands –yhtiö on valmistanut teippiä tällä nimellä jo 60 vuotta. Mutta ”Duck Tape” saattaa hyvinkin olla vain brändin mukana tullut nimi, sillä myös yhtiö itse käyttää tuotteesta käsitettä ”duct tape”.

polvisuojat
Leena Vuorinen

Oli nimi mikä tahansa, suomalaiset pitivät lähettämissään viesteissä ilmastointiteippiä mahtavana keksintönä. Mutta Twitterissä oltiin ylevällä päällä.

Eksoottisimman tarinan lähetti Carina Wolff-Brandt, joka oli perheineen 90-luvulla Serengetin kansallispuistossa bongaamassa leijonia ja norsuja. Norsulauma tuli heitä kohti, kun he huomasivat amerikkalaispariskunnan Jeepin jääneen kiinni mutaan.

- Kuljettajamme sanoi että meidän on autettava heidät pois sieltä, muuten ne jäävät norsulauman alle. Hän heitti kettingin toiselle kuskille ja he yrittivät monta kertaa vetää juuttuneen auton pois, mutta kettinki ei pysynyt koukussa.

Kun ketju oli irronnut kolmannen kerran ja norsulauman töminä jo kuului kukkulan takaa, Wolff-Brandtin mies otti jesarirullan laukusta ja teippasi ketjun kiinni koukkuun.

- ”Thank God, God bless you” huusivat jenkkiläiset, kuljettajat käänsivät autot ja lähdimme hurjaa vauhtia ajamaan pois laumasta joka nyt tuli näkyviin. Tämän kerran jälkeen emme ikinä matkusta minnekään ilman jesaria, Wolff-Brandtin kirjoittaa.