Oulun lentokentällä turvauduttiin harvinaiseen hätäratkaisuun, jotta vakavasti sairastuneelle lapselle saatiin apua

Lentokenttä oli viikonloppuyönä suljettuna, mutta kenttä avattiin liikenteelle, koska Ouluun piti tuoda harvinaisia hoitolaitteita.

Oulun lentokenttää on peruskorjattu kesän ajan. Kiitotien yöremonttityöt päättyivät juuri ennen öistä hätälentoa. Kuva: Risto Degerman / Yle

Oulussa turvauduttiin viikonloppuna erittäin harvinaiseen ratkaisuun, kun suljettuna ollut lentokenttä jouduttiin avaamaan yllättäen. Kyseessä oli tilanne, jossa Ouluun piti saada lennätettyä Tukholmasta laitteistoa vakavasti sairastuneen lapsen hoitoon keskellä yötä.

Hätätilanteen takia Oulun lentoasemalle hälytettiin töihin lennonjohtoa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

– Saimme lennonjohdon työntekijän kiinni sunnuntaina aamuyöstä, ja tarinalle tuli hyvä loppu. Kone pääsi laskeutumaan Ouluun ja lääkintävälineistö pääsi perille, Oulun lentoaseman päällikkö Liisa Sallinen kertoo.

Tällaista ei ole sattunut ainakaan viimeiseen vuosikymmeneen.

Kirsi Luhta

Oulun lentoasemalla ei ole tavallisesti viikonloppuisin lentotoimintaa öiseen aikaan useampaan tuntiin. Näin ollen kentällä ei ole läsnä myöskään lennonjohdollista henkilökuntaa.

"Ei ole sattunut ainakaan viimeiseen vuosikymmeneen"

Vastaavia tilanteita ei ole Suomessa usein ollut.

Finavian tiedottaja Kirsi Luhdan mukaan lentokenttiä avataan Suomessa erittäin harvoin esimerkiksi ambulanssi- tai muiden hätälentojen vuoksi. 

– Tällaista ei ole sattunut ainakaan viimeiseen vuosikymmeneen. Toki kenttiä voidaan tarvittaessa avata, sillä ilmatilahan on vapaassa käytössä, Luhta sanoo.

Ouluun lennätettiin Tukholmasta ECMO-laitteistoa ja sitä käyttävää henkilökuntaa. ECMO-hoitoa käytetään hengityksen tai verenkierron vaikeaan vajaatoimintaan.

Suomesssa lasten ECMO-hoito on keskitetty Helsinkiin. Mikäli Helsingissä ei ole mahdollisuutta hoitaa lasta, hoito tapahtuu Tuhkolmassa. Oulun yliopistollisesta sairaalasta kerrotaan, että tällaisissa tilanteissa lapsi lähtee hoitoon laitteiston mukana.