Työelämätutkija ei usko veturinkuljettajien käynnistävän lakkoaaltoa, mutta laajalti vaikuttaviin protesteihin on syytä varautua

Professori Harri Melin ennakoi syksylle lyhyitä mielenilmauksia, jotka kohdistuvat yksittäisiin yrityksiin tai toimialoihin ja näkyvät laajasti yhteiskunnassa.

politiikka
Harri Melin
Antti Eintola / Yle

Veturinkuljettajien työnseisaus on saanut monet kommentaattorit veikkaamaan erityisen pahaa lakkosyksyä. Pahimmillaan työmarkkinoiden jännitteet kiky-sopimuksesta talouden nousuun loisivat pohjan varsinaiselle lakkoaallolle.

Työelämää ja palkkatyötä tutkinut Tampereen yliopiston professori Harri Melin on toista mieltä. Hänen mukaansa veturimiesten lakko on yksittäinen reaktio kilpailuttamisstrategiaan, jota liikenneministeriö on rautateiden henkilöliikenteen osalta tehnyt. Se, mitä työehtoneuvotteluissa syksyllä tapahtuu, on ihan eri juttu.

Melinin mukaan työmarkkinoilla on nyt paljon jännitteitä, jotka saattavat johtaa tilanteen kärjistymiseen ainakin puheissa.

– Itse suhtaudun varsin epäillen siihen, että tulisi paha lakkosyksy. Spontaaneja, yksittäisiin yrityksiin tai toimialoihin kohdistuvia, lyhyitä työnseisauksia voi olla, mutta itse en usko mihinkään suureen lakkoaaltoon.

Erilaisia liittokohtaisia sopimuksia

Harri Melin uskoo, että työrauha tulee pääsääntöisesti säilymään.

– Suomessa on tehty viimeiset 40 vuotta hyvin vastuullista työmarkkinapolitiikkaa ja uskon, että ammattijärjestöt on aika tarkkaan tietoisia siitä, että mikä on kansakunnan ja valtiontalouden tilanne.

Ilman räväköitä keskusteluja sopimuksia kuitenkaan syntyne, arvioi Melin.

– Itse kuvittelisin niin, että voidaan puhua hyvin paljon ja hyvin kärjekkäästi, mutta sitten meille tulee hyvinkin erilaisia liittokohtaisia työehtosopimuksia.

Kikystä paineita palkankorotuksiin

Kiky näkyy syksyn työehtoneuvotteluissa palkankorotusvaatimuksina, sanoo Melin, jonka mukaan Suomessa on ollut varsin tiukka palkkamaltti jo useamman vuoden.

– Käytännössä palkkoja ei ole muutamaan vuoteen nostettu lainkaan ja erilaisten vero-ja muiden ratkaisuiden seurauksena keskiverto palkansaajien ostovoima on pikemminkin laskenut kuin noussut. Ja kiky on ollut merkittävä tulonsiirto palkansaajilta yrityksille ja julkiselle sektorille.

Kikystä huolimatta Melin uskoo maltin voittavan, vaikka palkankorotusodotukset ovatkin perusteltuja.

– Vaikka palkansaajien keskuudessa odotukset palkankorotusten suuntaan ovat selvästi kasvaneet, siitä huolimatta minä uskon, että maltillinen työmarkkinapolitiikka rulettaa syksyn neuvotteluissa.

Ilmapiiri ratkaisee, millaisia protesteja nähdään

Harri Melin sanoo yllättyvänsä, mikäli syksyllä tulee paljon lakkoja. Lakkoaaltoa ei, mutta erilaisia, laajalti yhteiskunnassa vaikuttaviin mielenilmauksiin on syytä varautua.

– Uskon, että ne tulevat olemaan sellaisia, että ne näkyvät yhteiskunnassa, kuten veturimiesten työnseisaus. Tämä on minun veikkaukseni, mutta pitää ensin odottaa, millaisissa merkeissä avainalojen, kuten paperiteollisuuden, neuvottelut lähtevät käyntiin ja millaisia päänavauksia mahdollisesti tulee tapahtumaan.

Vasta sen jälkeen voidaan Melinin mielestä tarkemmin nähdä, mitä on tulossa.

– Ratkaisevaa on se, millainen on neuvottelujen alun henki, millaisessa ilmapiirissä ylipäätään neuvotteluihin mennään ja neuvotteluja viedään eteenpäin. Se tulee vaikuttamaan siihen, millaisia mahdollisia mielenilmauksia tai protesteja tullaan syksyn mittaan näkemään.