Ministeri Leppä vierailee Utsjoella – Voiko Tenon sopimusta vielä muuttaa?

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tapaa Utsjoen kunnan, kalastuskuntien ja yrittäjäjärjestöjen edustajia. Lisäksi hän osallistuu lyhyeen tapaamiseen Norjan ja Suomen Saamelaiskäräjien yhteisessä seminaarissa Utsjoen koululla.

Kotimaa
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vierailee Utsjoella 16.8.Jyrki Ojala / Yle

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vierailee keskiviikkona 16.8. Utsjoen kunnassa. Vierailun aikana on tarkoitus keskustella, mitä Tenon sopimusasialle on tehtävissä.

Utsjoen kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio kertoo, että kunta kutsui ministeri Jari Lepän Utsjoelle vierailulle, jotta he voisivat käsitellä Tenon sopimukseen liittyviä ongelmia ja sitä, mitä asialle voi tehdä.

– Kunnalla ja kuntalaisilla on oikeus odottaa, että valtio tulee jotenkin vastaan ja kompensoi tekemällään päätöksellä aiheuttamiaan vahinkoja, Utsjoen kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio sanoo.

Leppä tapaa kunnanvaltuuston ja -hallituksen jäseniä, osakaskuntien puheenjohtajia ja yrittäjäjärjestöjen edustajia Utsjoen kunnanviraston valtuustosalissa keskiviikkona kello 12. Lisäksi hän osallistuu myös lyhyeen tapaamiseen Norjan ja Suomen Saamelaiskäräjien yhteisessä seminaarissa Utsjoen koululla.

Tenon uutta kalastussopimusta vastustava saamelainen Ellos Deatnu -liike on kutsunut ministerin vierailemaan moratorioalueella Tenon Tiirasaaressa, mutta ainakaan tämän vierailun aikana ministeri Leppä ei saarella käy.