Ensimmäisen Spede-elokuvan käsikirjoitus löytyi paperikasasta – Lojuuko sinunkin kaapissasi vanhojen Suomi-filmien aarteita?

Suomalaisten elokuvien käsikirjoituksista moni on edelleen kateissa. Aineistoa on löytynyt niinkin kaukaa kuin Ranskan elokuva-arkistosta.

kotimaiset elokuvat
Jaakko Pakkasvirta (vas.) ja Pertti "Spede" Pasanen X-Paroni-elokuvassa (1964).
Jaakko Pakkasvirta (vas.) ja Pertti "Spede" Pasanen elokuvassa X-Paroni (1964), joka on Pasasen ensimmäinen pitkä elokuvaohjaus.Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Elokuvatutkija Juha Seitajärvi sai vihiä, että elokuvaosakeyhtiö Filminorin varastossa olisi jäljellä Suomi-filmin aarteita. Häntä kiinnosti erityisesti Pertti "Spede" Pasasen ensimmäisen pitkän ohjaustyön eli X-Paronin (1964) käsikirjoitus.

Pengottuaan kymmeniä laatikoita Seitajärvi löysi tilikirjojen ja historiikkien keskeltä kyseisen sidotun käsikirjoituksen.

Kotimaisen elokuvahistorian monen merkkiteoksen käsikirjoitus on kadoksissa. Yhteensä kymmenen prosenttia kotimaisten elokuvien käsikirjoituksista uupuu.

Lisäksi useat näistä käsikirjoituksista ovat ainoa todiste siitä, millainen elokuva on ollut, koska itse elokuva on jo tuhoutunut.

– Se on harmi, koska olisi hienoa nähdä, kuinka hyvin näiden filmimaailmaa muuttaneiden elokuvien ideat ovat näkyneet jo käsikirjoituksessa, kotimaisen elokuvan tutkija Juha Seitajärvi toteaa.

X-Paroni elokuvan käsikirjoitus Risto Jarva
Elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Risto Jarvan käsikirjoitus on täynnä huomautuksia ja kuvaussuunnitelmia.Sasha Silvala / Yle

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) tutkija täydentää ja tutkii Suomen kansallisfilmografian tietokantaa. Harvinaisia löytöjä tulee vastaan noin puolen vuoden välein. Seitajärvi kyselee aineistoa usein filmintekijöiden ja näyttelijöiden perikunnilta.

Joskus kadonnut käsikirjoitus vain tippuu kotimaisen elokuvan tutkijan syliin. Näin kävi esimerkiksi, kun elokuvaohjaaja Veikko Itkosen naapurit toivat hänelle Mika Waltarin tekemän käsikirjoituksen Maailman kaunein tyttö -elokuvaan (1953).

Spede ei antanut uuden aallon merkkimiesten määräillä

Kavin tuorein löytö X-Paroni on elokuvan toisen ohjaajan ja käsikirjoittajan, Risto Jarvan, käsikirjoitus. X-Paronin päätiimiin kuului myös Jaakko Pakkasvirta.

1960-luvulla elokuvan uudet tekijät eivät laatineet perinteisiä käsikirjoituksia, vaan muistiinpanot syntyivät leffaa kuvatessa. Spede Pasanen halusi kuitenkin aina täsmälliset käsikirjoitukset, joiden repliikeistä ei poikettu.

– Ainoastaan Vesa-Matti Loirilla taisi olla jonkinlainen valtuus laittaa repliikkejä omaan suuhun sopivaksi, kertoo Seitajärvi.

X-Paroni elokuvan käsikirjoitus Risto Jarva
Risto Jarva ei ollut yhtä säntillinen kuin kollega Pasanen, vaan hänen käsikirjoituskappaleensa koostuvat pikkuosista ja irtopapereista.Sasha Silvala / Yle

Jäniksen vuosi ja Työmiehen päiväkirja -elokuvistaan tunnettu Risto Jarva on tehnyt omaan X-Paroni-käsikirjoitukseensa paljon korjauksia ja tarkkoja kuvaussuunnitelmia. Viimeinen sana on kuitenkin ollut Pasasella.

– On yllättävää, että vaikka Pasanen oli kolmikosta kokemattomin, X-Paroni oli jo taattua Spedeä, Seitajärvi toteaa ja viittaa elokuvan slapstick-komiikkaan ja erilaisiin keksintöihin.

Spede myös esiintyy elokuvilleen tyypillisesti kaksoisroolissa. X-paronissa hän on sekä paroni Tandem että maalaispoika Kalle.

Kavilta puuttuu paljon Pertti Pasasen elokuvien käsikirjoituksia, kuten ensimmäinen Uuno Turhapuro -elokuva (1973). Spede-käsikirjoitusten arvo on suuri, koska niissä on paljon kohtauksia, jotka ovat jääneet valmiista elokuvasta pois.

Juha Seitajärvi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti Kavi tutkija
Tutkija Juha Seitajärven työhuone Kansallisen audiovisuaalisen instituutissa on täynnä elokuvakäsikirjoituksia mykkäelokuvista nykypäivään.Sasha Silvala / Yle

Tulipalossa tuhoutunut merkkiteos löytyikin Ranskasta

Yksi Kavin viimeisimpiä löytöjä on F.E. Sillanpään romaaniin pohjautuva elokuva Nuorena nukkunut (1937). Vielä muutama vuosi sitten luultiin, ettei Teuvo Tulion ohjaamaa elokuvaa löydy mistään, koska kaikki kopiot tuhoutuivat Adams Filmi Oy:n tulipalossa vuonna 1959.

Kavi tekee yhteistyötä maailman elokuva-arkistojen kanssa, ja Nuorena nukkunut -elokuvan keskimmäinen osa löytyi yllättäen Ranskasta. Tutkija Seitajärvi sai filmin lisäksi myös koko elokuvan käsikirjoituksen mukana olleen näyttelijän perikunnalta.

– Meinasin lentää taivaaseen. Olin metsästänyt kyseistä käsikirjoitusta kymmenen vuoden ajan, Juha Seitajärvi hehkuttaa. Käsikirjoituksen kautta saa käsityksen, millainen koko elokuva on alun perin ollut.

Regina Linnanheimo ja Otso Pera elokuvassa Nuorena nukkunut (1937).
Regina Linnanheimo ja Otso Pera elokuvassa Nuorena nukkunut (1937).Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Suomalaiset voivat auttaa tutkijaa etsinnöissä

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti toivoo, että suomalaisten kodeista löytyvistä vanhoista elokuvakäsikirjoituksista ilmoitettaisiin heille.

– Jos olet elokuvantekijöiden, näyttelijöiden tai filmituottajien sukulainen tai ystävä, katso, onko nurkissasi elokuvien käsikirjoituksia. Jos löytyy, ne voi toimittaa Kaviin, Seitajärvi vinkkaa ja kertoo historiallista materiaalia löytyneen muun muassa lehtiroskiksesta.

Tutkija ei aio luovuttaa elokuvaetsinnöissään.

– Mistä sitä tietää, jos vaikkapa ensimmäinen suomalainen elokuva Salaviinanpolttajat tai 1910-luvun varhaiset salapoliisi- ja toimintaelokuvat, kuten Salainen perintömääräys tai Eräs elämän murhenäytelmä, löytyisivät.

Kaviin voi olla yhteydessä täältä (siirryt toiseen palveluun). Instituutin sivuilla voi myös tutustua suomalaisen elokuvan tiedonkeruusivustoon, Elonettiin.