Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus on alkanut vihdoin Kemissä ja Torniossa

Alun perin maahanmuuttajien kotoutuksen oli tarkoitus alkaa alkuvuonna. Viivästys johtuu kilpailutuksen keskeyttämisestä ja uudesta kilpailutuksesta tehdyistä oikaisuvaatimuksista.

kotouttaminen
maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus
Torniossa 16 ja Kemissä 33 maahanmuuttajaa aloitti kotoutumiskoulutuksen maanantaina.Jarno Tiihonen / Yle

Kemi-Torniossa osa maahanmuuttajista on voinut joutua odottamaan kotoutumiskoulutuksen alkamista yli puoli vuotta.

Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian kokonaan omistama tytäryhtiö Lappia-Koulutus Oy on aloittanut ensimmäisen maahanmuuttajien kotouttamiskoulutuksensa maanantaina.

Alun perin koulutuksen oli suunniteltu alkavan jo alkuvuonna.

– Kilpailutuksen 1. kierroksen piti olla selvä loppu vuodesta, jolloin koulutus olisi alkanut alkuvuodesta. ELY-keskus kuitenkin keskeytti kilpailutuksen.

– Alkuvuonna tuli uusi kierros, jolloin koulutuksen oli tarkoitus alkaa loppukeväällä. Tällä kertaa kilpailutuksesta tehtiin oikaisuvaatimuksia, joiden seurauksena koulutuksen alku myöhentyi. Lisäksi välissä oli kesälomakuukausi, kertoo Lappia-Koulutuksen toimitusjohtaja Katja Jaako-Körkkö.

Kotoutus voi kestää 3–5 vuotta

Kemissä ja Torniossa kotoutumiskoulutuksen aloittaa yhteensä noin 50 maahanmuuttajaa. Heidän joukossaan on kiintiöpakolaisia ja turvapaikanhakijana maahan tulleita pakolaisia sekä esimerkiksi henkilöitä, joilla on suomalainen puoliso.

– Koulutuksen pääsee henkilö, jolla on oleskelulupa ja joka on TE-toimiston asiakas. Kotouttaminen on ei-tutkintotavoitteista työvoimakoulutusta, kertoo ohjaava opettaja Oili Huusko-Tuohino.

Huusko-Tuohinon mukaan kotoutumislain mukainen kotoutumisaika on 3 vuotta.

– Ja pakolaisilla sitä voidaan jatkaa viiteen vuoteen, hän sanoo.

Avainasemassa palvelut

13 vuotta maahanmuuttajia opettanut Huusko-Tuohino korostaa sitä, että kotoutuakseen on opittava käyttämään yhteiskunnan tarjoamia palveluita.

– Kotoutumiskoulutuksessa autamme maahanmuuttajaa toimimaan ja käyttämään ympärillä olevia palveluita suomen kielellä.

– Kun maahanmuuttaja tulee kotoutumiskoulutukseen, hän on TE-toimiston ja Kelan asiakas. Hänen lapsensa tarvitsevat päivähoitopaikan tai menevät peruskouluun. Lisäksi hän on mahdollisesti sosiaalitoimiston asiakas. Lisäksi hän ja hänen perheensä käyttävät terveyspalveluja. Eli ihan normaalia Suomessa asuvan ihmisen arkea, Huusko-Tuohino sanoo.

50 opiskelijan joukossa puhutaan 17 kieltä. Tulkkeja on käytössä kymmenen ja osa tulkeista toimii Helsingistä käsin puhelimitse. Opettajia on neljä. Kaksi opettajaa vastaa suomen kielestä ja viestinnästä, kaksi keskittyy työelämätaitoihin.

Lappian jälkeen kotoutus jatkuu toisen toimijan kanssa

Lappia-Koulutuksen voittama kilpailutus sisältää 20 päivän orientaatiojakson ja 100 päivän moduuli 1 -jakson. Orientaatiojaksolla kartoitetaan koulutuksessa olevien osaamista ja laaditaan heille henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. 100 päivän jakson aikana paneudutaan suomen kieleen sekä yhteiskunta- ja työelämätaitoihin.

– Tässä tarjouskilpailussa on ollut yhteensä neljä moduulia. Opiskeltuaan meillä koulutettavat jatkavat 2, 3 ja 4 moduuliin toisen toimijan kanssa, Jaako-Körkkö.