Suot pullistelevat hillaa mutta ostajat sulkivat luukut – Ranualla hillaa lahjoitetaan jo hyväntekeväisyyteen

Innokkaat marjanpoimijat Ranualla eivät raski jättää hilloja suolle vaan lahjoittavat satoa muun muassa vanhuksille ja liikuntarajoitteisille.

lakka (hilla)
Hillat
Arvokkaita marjojaPirkko Siukonen, Tornio

Lapissa on syntynyt erikoinen tilanne, kun ammattimaiset hillakauppiaat lopettivat hillanoston kesken hyvän satokauden. Markkinat täyttyivät halvalla myydyistä hilloista ja kysyntä hiipui.

Toinen syy on myöhäinen sato-aika.

– Suuri osa hilloista myydään suoraan matkailijoille, mutta kesän turistikausi on jo hiipumassa, kertoo marjanostaja Reijo Sääskilahti Ranualta.

Reijo Sääskilahti
Reijo SääskilahtiAnnu Passoja / Yle

Jopa ison marjanostajan Polarican hillavarastot ovat täynnä ja katseet ovat mustikan ostossa.

– Nyt siirrytään sesongin mukaisesti mustikkaan, Polarican toimitusjohtaja Jukka Kristo vahvistaa.

Ranualainen kauppias Taisto Illikainen laittoi myös pillit pussiin tältä kesältä ja kertoi lähtevänsä kalastuslomalle.

Hilloja hyväntekeväisyyteen

Innokkaat marjanpoimijat miettivät nyt keltaisten soiden äärellä kuumeisesti mitä tehdä marjoille, kun omakin pakastin alkaa olla täynnä. Osa myy yksityisille asiakkaille, mutta hillapitäjä Ranualla syntyi ajatus hyväntekeväisyydestä.

Idean äiti on ranualainen Eliina Mäntyjärvi. Hän lahjoitti hillaa Ranuan terveyskeskuksen keittiöön, jossa valmistettin asiakkaille hillakiisseliä. Eliina on vienyt myös suoraan marjaa ihmisille, jotka eivät enää itse pääse hillasoille.

Hillastajan lepohetki
Hillastajan lepohetki.Juha Koskiniemi

– Ajattelin, että kun tätä hillaa on niin paljon ja joukossamme on paljon huonokuntoisia tai vanhuksia, jotka eivät muuten saa tätä herkkua, niin miksi en poimisi heille. Itselle tästä tulee hyvä mieli, on mukava kuntoilla ja samalla ajattelen, että joskus minäkin istun siellä keinutuolissa.

Sosiaalisessa mediassa Eliinan ajatus otettiin ilolla vastaan ja myös muut marjastajat ovat toimittaneet marjoja hyväntekeväisyyteen. Eliinalle palkaksi riittää hyvä mieli.

Hillalahja otetaan ilolla vastaan

Sosiaalisessa mediassa vanhusten läheiset ovat kiittäneet lahjoittajia. Eräässä palautteessa nainen kertoo muistisairaasta äidistään, jolta moni asia on jo unohtunut, mutta hillan maku on palautunut mieleen.

– Olen nytkin hillasuolla ja vien tästä marjoja eräälle vanhukselle. Monet muistavat millaista hillastaminen oli ja osaavat arvostaa lahjaa. Olen toki myynytkin marjaa, mutta hinta on tosi heikko, Eliina kertoo.

Eliina kannustaa marjastajia antamaan vaikka etukäteen joululahjan läheisille.

kimalainen ja hillankukka
Pölyttäjä puuhissaan ranualaisella hillasuolla.Uula Kuvaja / Yle