1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Internet-riippuvuus

Sähköshokkeja, hakkaamista – Kiinassa aletaan vasta nyt puuttua nettiriippuvuutta hoitavien keskuksien rajuihin menetelmiin

Nettiriippuvuutta hoidetaan jo sadoissa keskuksissa ympäri Kiinaa. Sotilasmaista kuria ylläpitäviä keskuksia kohtaan esitetty arvostelu kiihtyi jälleen teinipojan kuoltua.

Internet-riippuvuus
Pekingiläinen internet-kahvila
Pekingiläisiä internet-kahvilassa. Kiinassa arvioidaan olevan 731 miljoonaa internetin käyttäjää.How Hwee Young/Epa

18-vuotias nuorukainen kärsi vakavasta nettiriippuvuudesta, ja hänen vanhempansa veivät hänet Fuyangin kaupungissa sijaitsevaan keskukseen. Keskus ilmoittaa käyttävänsä riippuvuuden hoidossa "psyykkistä valmennusta ja fyysistä treeniä".

Pojan äiti, rouva Liu (joka esiintyy BBC:n jutussa (siirryt toiseen palveluun) pelkällä sukunimellään) kertoo, että he veivät miehensä kanssa pojan leirille 3. elokuuta. Kaksi päivää myöhemmin vanhemmille ilmoitettiin, että heidän poikansa on viety sairaalaan, jossa hän myöhemmin menehtyi.

Kuolinsyytä ei ole kerrottu, mutta vanhemmat kertovat lääkärien löytäneet pojan ruumiista yli 20 ulkoista ja useita sisäisiä vammoja. Vanhemmat pääsivät näkemään pojan ruumiin ruumishuoneella.

– Poikani ruumis oli täysin arpien peitossa, varpaista hiusrajaan. Kun vein poikani keskukseen, hän oli vielä ihan ok. Kuinka hän saattoi kuolla 48 tunnin sisällä? ihmetteli rouva Liu Anhui Shangbao-lehdessä.

Kiinan valtiollinen televisio kertoi, että keskuksen johtaja ja neljä työntekijää on pidätetty ja keskus suljettu tutkimusten ajaksi.

Taustalla "pikku keisarien" sukupolvi

Kiinassa keskustellaan aina tällaisten tapausten jälkeen siitä, ovatko vastuussa ensisijassa vanhemmat vai valvotaanko keskuksia liian löysästi.

Koska Kiinassa luovuttiin yhden lapsen politiikasta vasta kaksi vuotta sitten, monissa perheissä lapsia on vain yksi ja ainokaisen lapsen kieltäminen ja rajoittaminen on heikkoa. Puhutaan jopa "pikku keisareista" (siirryt toiseen palveluun), hemmoteltujen ja sisaruksetta kasvaneiden kiinalaisten sukupolvesta.

Toisaalta monet vanhemmat ovat aidosti hyvin huolissaan ainokaisensa tulevaisuudesta ja haluavat lapsensa panostavan enemmän opintoihin.

BBC:n siteeraama Mingguang Daily katsoi puolestaan pääkirjoituksessa, että jotkut vanhemmat eivät kanna itse kasvatusvastuuta, vaan ongelman kohdatessaan etsivät kolmannen osapuolen hoitamaan asiaa.

Kirjava joukko keskuksia, osassa hyvinkin kovat otteet

Keskuksien määrä on viime vuosina noussut runsaasti, ja niitä arvioidaan olevan jo ainakin kolmisen sataa.

Osaa hoitavat valtiolliset sairaalat, osaa yksityisyrittäjät. Keskukset ovat suosittuja siitä huolimatta, että niiden hoitomenetelmiä on tämän tästä arvosteltu.

Viime vuonna Jinanin maakunnassa eräs 16-vuotias teinityttö tappoi äitinsä siksi, että tämä oli lähettänyt hänet keskukseen, jossa häntä oli tiettävästi hyväksikäytetty. Vuonna 2009 15-vuotias poika pahoinpideltiin kuoliaaksi Guangxin maakunnassa sijatsevassa keskuksessa.

Nuoria on muun muassa seisotettu tuntikausia, heitä on pahoinpidelty ja hoidettu sähköshokeilla, pakotettu syömään vessassa ja estetty nukkumasta.

Shenzhenissä sijaitseva videopelikeskus
Shenzhenissä sijaitsevassa videopelikeskuksessa riittää pelaajia iltapäivisin ja iltaisin. Monilla kiinalaisnuorilla ei ole varaa omaan koneeseen, joten iso osa pelaamisesta tapahtuu pelikeskuksissa ja nettikahviloissa. Aleksandar Plavevski/Epa

Viranomaiset ovat kuitenkin puuttumassa menetelmiin. Lakiehdotuksessa aiotaan kieltää muun muassa sähköshokkien käyttö sekä muunlainen fyysinen pakottaminen riippuvuuden hoidossa.

"Yli kuusi tuntia päivässä netissä on riippuvuutta"

Osa teineistä ei enää hoitoon tullessaan tee juuri mitään muuta kuin surffaa netissä. The Telegraph kertoo jutussaan (siirryt toiseen palveluun), että nuorilta viedään keskuksissa jopa kuukausiksi pääsy kaikkien elektronisten laitteiden pariin. He eivät saa olla yhteydessä ulkomaailmaan ja kuri on kova.

Yhden Kiinan ensimmäisistä hoitokeskuksista vuonna 2006 perustanut psykiatri ja eversti Tao Ran luettelee nettiriippuvuuden merkkejä:

– Internet-riippuvuus johtaa samanlaisiin ongelmiin aivoissa kuin vaikkapa heroiinin käyttö. Paitsi että se on vieläkin vakavampaa. Se tuhoaa ihmissuhteet ja rappeuttaa huomaamatta kehoa. Kaikilla heistä on silmä- ja selkäongelmia, samoin syömishäiriöitä. Olemme todenneet aivokapasiteetin vähentyneen kahdeksalla prosentilla ja henkinen ahdistus on vakavaa. Jos joku viettää päivässä kuusi tuntia tai pidempään netissä, me pidämme sitä riippuvuutena.

Ranin mukaan keskuksen potilaista 90 prosenttia kärsii vakavasta masennuksesta ja 58 prosenttia on hyökännyt vanhempiaan kohtaan.

Telegraphin mukaan jopa kymmenesosa nettiä käyttävistä kiinalaisnuorista – eli siis parin vuoden takaisen arvion mukaan 24 miljoonaa – saattaa olla nettiriippuvaisia.

Tehoaako rangaistuksiin ja pakkoon keskittyvä hoito?

Kaikki eivät ole Ranin kanssa samaa mieltä. Uusiseelantilainen tutkija Trent Bax on tutkinut (siirryt toiseen palveluun) keskusten toimintatapoja ja katsoo keskusten kiduttavan potilaitaan. Sähköshokkeja annetaan Baxin mukaan nuorille heidän tahtonsa murtamiseksi, ei riippuvuuden parantamiseksi.

Bax huomauttaa, että rankat hoidot voivat kasvattaa teinin uhmaa ja vihaa vanhempiaan kohtaan – ja niiden kautta lisätä netissa oleilua.

Bax arvostelee myös Tao Ranin käyttäneen klinikallaan vääränlaisia metodeja, muun muassa eristäneen poitilaitaan ja käyttäneen rauhoittavaa lääkitystä väärin.

Bax tukee amerikkalaista Maia Szalavitzia, jonka mukaan riippuvuuden olennainen piirre on, että ihminen kuluttaa päihteitä tai toimii pakonomaisesti siitä huolimatta, millaisia kielteisiä vaikutuksia sillä on.

Rangaistukset eivät siten tehoa, koska riippuvuuteen kuuluu olennaisesti uhma niitä kohtaan. Szalavitzin mukaan 90 prosenttia riippuvuuksista alkaa teini-iässä ja useimmat loppuvat siihen mennessä, kun henkilö täyttää 30.

Entä, jos osalla teineistä ei oikeasti edes ole nettiriippuvuutta?

Bax katsoo, että iso osa keskuksiin hoitoon joutuneista nuorista on sosiaalisesti poikkeava, eikä kärsi mielenterveyden häiriöistä. Osa ei ole oikeasti netti- tai peliriippuvaisia, vaan keskuksien taloudellisiin etuihin kuuluu paisutella ongelmia ja esittää, että huolestuneiden vanhempien lapset tarvitsevat pitkää ja kallista hoitoa.

Kuukausi muun muassa Ranin klinikalla maksaa The Telepraphin mukaan noin 1 200 euroa, eikä summassa ole mukana lääkkeitä tai aterioita. Summa on monille kiinalaisperheille valtava taloudellinen uhraus.

Suomessa nuorten nettiriippuvuutta (siirryt toiseen palveluun) hoidetaan mm. A-klinikoilla ja nuorisoasemilla muun muassa ryhmäterapialla ja kognitiivisella terapialla. Hoidon tavoitteena ei ole netin käytön lopettaminen, vaan rajoittaminen.

Lisää aiheesta: Kiinassa annetaan sähköshokkeja internet-riippuvaisille nuorille – luvataan lopettaa

Lue seuraavaksi