Veturimiesten lakko alkoi – lue tästä kaikki, mitä lakosta pitää tietää

Junaliikenne pysähtyi kokonaan maanantai-illan aikana. Pääkaupunkiseudun ennustetaan ruuhkautuvan aamulla, bussiyhtiöt varaavat lisäautoja kaukoliikenteeseen, kaikki taksit ovat ajossa.

Junalakko
lähijuna asemalla
HSL:n tilaamassa liikenteessä on jo useita vuosia ollut käytössä kalustoyhtiön omistamia junia. Jyrki Lyytikkä / Yle

Veturinkuljettajien lakko alkoi maanantaina kello 18.00 ja jatkuu tiistain ajan. Merkittävimmin kuljettajien mielenilmaus näkynee pääkaupunkiseudun liikenteessä, kun lähijunien liikenne pysähtyy. Näin HSL opastaa matkustajia (siirryt toiseen palveluun) liikkumaan lakon aikana.

Junat jotka lähtivät matkaan ennen kello 18.00, ajoivat pääteasemilleen. Näin pääkaupunkiseudun liikenne pysähtyi illalla varsin nopeasti, mutta yksittäisiä, ennen kello 18 lähteneitä kaukojunia saapui Helsinkiin ja maakuntiin vielä myöhemmin illalla. Lakko ei koske Venäjän-liikenteen junia.

Linja-autoyhtiöt ovat luvanneet lisätä kalustoaan kaukoliikenteen reiteille, mutta matkalippu kannattaa ostaa etukäteen, esimerkiksi nyt illalla.

Liikennevirasto on varoittanut, että varsinkin pääkaupunkiseudun sisääntuloväylät ja kehätiet voivat ruuhkautua tiistaina aamulla ja iltapäivällä.

Yle kertoi aiemmin tänään, että junaliikenteen seisahtuminen ei kelpaa poissaoloperusteeksi työpaikalta. Jos työntekijää ei näy, hän voi jäädä ilman palkkaa.

Työelämätutkija ei usko veturinkuljettajien käynnistävän lakkoaaltoa, mutta ennakoi syksylle lyhyitä mielenilmauksia jotka voivat näkyä laajalti yhteiskunnassa.

Ylen muita uutisia aiheesta

VR-kiista kovenee – kuljetusliitot uhkaavat tukitoimilla, jos hallitus ei peru suunnitelmiaan

SDP harkitsee välikysymystä junaliikenteen avaamisesta kilpailulle

Junalakko näyttää toteutuvan – hallitus ei ole tarjoutunut neuvottelupöytään veturinkuljettajien kanssa

Veturimiehet seisauttavat junat huomenna – onko lakkoilusta mitään hyötyä?

VR veturinkuljettajien työnseisauksesta: "Reaktio oli odotettu"

Ministeri Anne Berner veturimiesten mielenilmauksesta: "On erittäin valitettavaa"