1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aurinkoenergia

Mökkiläiset ovat asentaneet ennätysmäärän aurinkopaneeleita Lapissa

Lapin suurin myyjä Lapin Akkumaailma Oy on asentanut vähintään yhden järjestelmän päivässä.

Moni mökkiläinen hankkii ensin pienen järjestelmän ja ostaa myöhemmin siihen lisäpaneeleita, sanoo Lapin Akkumaailma oy:n yrittäjä Petri Rautionaho. Kuva: Johanna sarjas / Yle

Aurinkopaneeleiden suosio on kovassa kasvussa niin Lapissa kuin koko maassa. Lapin suurin paneeleiden toimittaja Lapin Akkumaailma oy on asentanut runsaat 200 paneelijärjestelmää tähän mennessä kesää. Yrittäjä Petri Rautionahon mukaan järjestelmiä on asennettu ainakin yksi päivässä.

– Myymme paneeleita varmasti lokakuussakin, mökkeilykausi kestää sinne saakka.

Suurin syy paneeleiden suosioon on Rautionahon mukaan paneeleiden hinnan tippuminen viime vuosina. Myös Laitteiden tehot ovat kasvaneet.

– Viimeiset viisi vuotta on hinnat laskeneet samalla kun tehot ovat nousseet.

Tyytyväinen mökkiläinen

Rovaniemen Ollkkajärvellä mökkeilevä Juha Mustonen on tyytyväinen ratkaisuunsa hankkia aurinkosähkö erityisesti yhdestä syystä.

– Täällä ei ole sähkölinjoja lähimaillakaan. Linjan vetäminen mökin nurkalle olisi maksanut jopa sata tuhatta euroa. Aurinkosähköjärjestelmä maksoi kokonaisuudessaan noin 3000-4000 euroa. Vaihtoehtoja ei siis ollut.

Mustonen lämmittää aurinkosähköllä käyttöveden ja säilöö sähköänsä kahteentoista akkuun. Mustonen vakuuttaa, että normaalikäytössä sähköä on riittävästi.

– Vain erittäin pilvisellä säällä joutuu aggregaatilla tuottamaan lisävirtaa noin pari tuntia päivässä. Muuten olemme omavaraisia. Ainoastaan pyykinpesukonetta emme ole mökille tuoneet, sanoo Mustonen.

Pienimmät järjestelmät ovat noin 150 watin tehoisia. Paketin hinta on noin 500-700 euroa. Pakettiin kuuluu paneelin lisäksi kiinnitysteline, akku, säädin ja johdot. Järjestelmän saa asentaa itse, mutta suurin osa asiakkaista ostaa asennuksen.

Noin työpäivän verran kestävä asentaminen maksaa noin 400 euroa. Jos kyseessä on suuri järjestelmä aikaa kuluu kaksi päivää, ja asennuksen hinta nousee noin 700 euroon.

Jääkaappi vie paljon virtaa

Noin 150 watin järjestelmä riittää valaistukseen, kännyköiden ja kannettavien tietokoneiden lataamiseen sekä television katseluun. Mikäli haluaa jääkaapin pitää hankkia isompi järjestelmä.

– Jääkaapin kun pitää olla koko ajan päällä, se vie paljon sähköä, toteaa Rautionaho.

Suurin osa alan liikkeistä myy saksalaisvalmisteisia paneeleita, joilla on yli 20 vuoden takuu. Kaupan on saksalaisia ja myös Euroopan ulkopuolella valmistettuja akkuja ja säätimiä. Niilä on parin vuoden takuut.

Monet myös ensin kokeilevat aurinkosähköä mökillä kun harkitsevat omakotitaloonsa aurinkosähköä.

– Omakotitalojen aurinkosähköistäminen on myös kovassa nousussa. Monet myyvät sähköä verkkoonkin.

Juttuun on lisätty kuluttajan kokemukset kello 17:20.