Rajuilman aiheuttamien tuhojen siivoaminen alkoi – Myös metsien kaatuneet puut hyvä korjata

Kiira-rajuilman tuhot ovat työllistäneet maanantaina niin vakuutusyhtiöitä kuin Helsingin kaupungin ympäristön hoidosta vastaavia.

myrskytuhot
Myrsky aiheutti tuhoja laajalti ympäri pääkaupunkiseutua
Riku Tonttila / Yle

Kiira-rajuilman tuhoja on korjattu maanantaina pitkin pääkaupunkiseutua. Sähkökatkot on saatu lähes korjattua, mutta puiden raivaamista ja erilaisten rakenteiden korjaamista on riittänyt koko päiväksi sekä pelastuslaitokselle että Helsingin kaupungin ympäristön hoidosta vastaavalle Staralle.

Helsingin keskustassa rajuilman aiheuttamien tuhojen korjaaminen aloitettiin aamuvarhaisella.

– Olen ollut tällä alueella töissä 20 vuotta, ja kyllä tämä on yksi suurimpia myrskyjä, mitä meillä on sattunut. Koko piirialueella on kaatunut satoja puita, kertoo läntisen Helsingin piiripuutarhuri Jussi Luntamo.

Staran työntekijä, Läntisen Helsingin piiripuutarhuri Jussi Luntamo
Läntisen Helsingin piiripuutarhuri Jussi Luntamo arvioi, että Kiira-rajuilman aiheuttamat tuhot ovat olleet poikkeuksellisen laajat.Riku Tonttila / Yle

Esimerkiksi Länsi-Helsingissä puita on edelleen kaatuneina muun muassa puistonpenkkien, aitojen, valaisimien ja sähkölinjojen päälle. Luntamon mukaan vahingot ovat kuitenkin jääneet melko pieniksi.

– Lähinnä olemme avanneet kevyen liikenteen väyliä ja vilkkaimpien ajoratojen reunoja. Pelastuslaitos oli tehnyt aika paljon töitä jo lauantaina ja sunnuntaina, ja me olemme lähinnä paikkailleet näitä jälkiä, Luntamo kuvailee.

Myös vakuutusyhtiöillä kiireinen päivä

Myös vakuutusyhtiöissä on ollut kiireistä ihmisten tiedustellessa rajuilman vahinkojen korvauksista. Esimerkiksi vakuutusyhtö OP:stä kerrotaan, että normaaliin maanantaihin verrattuna kyselyjä oli tullut tänään jo keskipäivään mennessä kolminkertaisesti.

– Yleisimpiä vahinkoja on ollut salamaniskuista aiheutuneet erilaiset laitteiden rikkoutumiset ja kaatuneiden puiden aiheuttamat vahingot esimerkiksi rakennuksille tai autoille. Puhutaan useiden satojen eurojen vahingoista, jopa tuhansista euroista, kertoo OP:n Henkilöasiakkaiden vakuutusliiketoiminnan johtaja Hanna Hartikainen.

Myrsky aiheutti tuhoja laajalti ympäri pääkaupunkiseutua
Haagassa korjattiin maanantaina Kiira-rajuilman jälkiä.Riku Tonttila / Yle

Hartikainen sanoo, että kotivakuutus korvaa rajuilmasta aiheutuneita vahinkoja.

– Käytännössä laaja kotivakuutus korvaa vakuutusehtojen mukaisesti vahingot rakennuksille, irtaimistolle, piha-alueen kiinteille rakenteille ja puutarhan puustolle.

Metsänomistaja, ota yhteys vakuutusyhtiöösi

Rajuilma aiheutti tuhojaan laajasti myös metsissä. Uudenmaan metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Timo Leirimaa kertoo, että pahimmat tuhot näyttäisivät tämän hetken tietojen mukaan olevan Keski-Uudellamaalla, Tuusulan pohjoispuolella.

– Vielä on vaikea arvioida, kuinka suurista vahingoista puhutaan, mutta yksittäisiä tietoja on tullut, että syöksyvirtausalueella puuta on kaatunut tuhansia motteja ja lisäksi on paljon katkenneita runkoja, Leirimaa sanoo.

Leirimaa kehottaa metsänomistajia kartoittamaan oman metsänsä tilanne – muistaen kuitenkin oma turvallisuus. Kartoituksen apuna voi käyttää metsänhoitoyhdistyksen asiantuntija-apua.

Myrsky aiheutti tuhoja laajalti ympäri pääkaupunkiseutua
Kiira-rajuilma kaatoi Helsingissä puita kerrostalojen päälle.Riku Tonttila / Yle

– Ensimmäinen asia on käydä karkeasti kartoittamassa tilanne, mutta metsässä ei pidä lähteä kulkemaan uhkarohkeasti, sillä konkelossa ja jännityksessä olevat puut voivat vielä kaatua päälle. Jos on metsävakuutus, niin kartoituksen jälkeen tulee ottaa yhteys omaan vakuutusyhtiöön, Leirimaa neuvoo.

Leirimaa kehottaa metsänomistajia korjaamaan kaatuneet puut pahimmalta tuhoalueelta, sillä näin estetään hyönteis- ja sienivahingot.

– Ja kyllä sieltä varmasti ihan talteen otettavaa, myytävää puutavaraa tulee.