Solidaarisuusverolle kyllä, keskiluokan tuloverotus alas – 7 poimintaa Sinisen tulevaisuuden talouspolitiikasta

Perusteilla olevan puolueen kansanedustajat kertoivat maanantaina mitä "Sininen" talouspolitiikka voisi tarkoittaa.

Sininen tulevaisuus
Simon Elo, Sampo Terho ja Tiina Elovaara kertoivat uuden yhdistyksen ja tulevan puolueen nimen joka on Sininen tulevaisuus 19.6.2017.
Simon Elo, Sampo Terho ja Tiina Elovaara kertoivat uuden yhdistyksen ja tulevan puolueen nimen joka on Sininen tulevaisuus 19.6.2017.Jarno Kuusinen / AOP

Perusteilla olevan puolueen johtohahmot esittelivät "sinistä" politiikkaansa maanantaina Espoon kesäkokouksessaan.

– Ei tarvitse olla demari ollakseen duunari. Työväki ilman sosialismia on meidän ihanteemme. Työväki, joka ei kärsi punaverotuksen ikeestä, Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sutkautteli.

Mitä se tarkoittaa? Yle kokosi seitsemän poimintaa.

Keskiluokan ja pientuloisten verotus alas

Sinisen tulevaisuuden mukaan Suomeen tarvitaan "keskiluokan verokapina".

– Nyt on tavan kansan veronkevennysten aika. Työllisyyden kohentumisen vauhdittamiseksi ja ostovoiman turvaamiseksi pieni- ja keskituloisten työn verotusta on kevennettävä ennemmin tai myöhemmin, Simon Elo totesi maanantaina.

Eduskuntaryhmän kansanedustajat eivät kuitenkaan täsmentäneet millaisia tuloluokkaa "keskiluokalla" tai "pienituloisilla" tarkoitetaan.

– Myöhemmin voimme puhua tarkemmin numeroista. Mutta nyt ei ole sen aika. Konkreettisiin ehdotuksiin päästään syksyn mittaan, sanoi eduskuntaryhmän Sampo Terho.

Solidaarisuusveroon ei saa koskea

Sininen tulevaisuus pitäisi niin kutsutun solidaarisuusveron, eli hyvätuloisille asetetun veron, tämänhetkisellä tasolla. Solidaarisuusvero astuu voimaan kun vuositulot ylittävät 72 300 euroa. Vero on asetettu määräaikaisesti vuosiksi 2016–2017. Hallituspuolueista kokoomus haluaisi palauttaa veron alarajan 90 000 euroon.

Sininen tulevaisuus kuitenkin on sitä mieltä, että tiukemmalla linjalla voitaisiin jatkaa.

– Taloustilanne on sellainen, että solidaarisuusveron alaraja olisi perusteltua säilyttää nykytasossa. Varakkaat eivät voitelua kaipaa, Simon Elo totesi.

Kevennystä pienyrittäjien verotukseen

Sininen tulevaisuus ilmoittaa olevansa "keskiluokan ja pienyrittäjien puolue". Se tarkoittaa, että perusteilla oleva puolue haluaa ohjata yritystukien leikkauksista tulevia tuottoja pienemmille yrittäjille. Tähän päästäisiin nostamalla arvonlisäveron alarajaa niin, ettei pienistä tuloista joudu maksaa arvonlisäveroa.

– Eli käytännössä suuryritysten tukia muutetaan niin että hyödyntävät pienyrittäjiä, sanoo Sampo Terho.

Sitä, mistä yritystuista Sininen tulevaisuus tuottoja hakisi, eivät eduskuntaryhmän jäsenet vielä osaa sanoa.

– Joko perustetaan tätä varten parlamentaarinen työryhmä, tai sitten hallitus pohtii tätä tämän vaalikauden aikana.

Kotihoidontuen kestoa ei lyhennetä

Sininen tulevaisuus ilmoittaa olevansa valmis neuvotteluihin perhevapaauudistuksen suhteen. Kotihoidontuesta ei kuitenkaan saisi leikata.

Eduskuntaryhmä on kuitenkin valmis harkitsemaan tuen porrastamista niin, että tukea saisi alkukuukausien aikaan enemmän ja loppua kohden vähemmän. Näin on tarkoitus houkutella etenkin äitejä nopeammin työelämään.

Lisää takuueläkettä

Sininen tulevaisuus kertoo olevansa valmis nostamaan takuueläkettä. Takuueläke maksetaan eläkeläiselle, jos hänen eläkkeensä ei riitä kohtuulliseen toimeentuloon. Tällä hetkellä takuueläkettä saa, jos henkilön eläkkeet ennen verotusta ovat yhteensä enintään 753,58 euroa kuukaudessa.

– Olemme valmiita kannattamaan takuueläkkeen korottamista osana neuvottelukokonaisuutta, Simon Elo sanoi maanantaina.

Takuueläke nousi viime vuoden alusta 23 eurolla kuussa. Lisäksi hallitus päätti korottaa takuueläkettä kahdeksalla eurolla kuussa vuoden 2018 alusta. Toisaalta hallitus myös leikkasi kansaneläkeindeksiä 0,85 prosentilla, mikä Kelan mukaan hieman pienensi takuueläkkeen kokoa tämän vuoden alusta.

Ravintola-alkoholin arvonlisävero alas

Sininen tulevaisuus vilauttaa verohelpotusta ravintoloissa myytävälle alkoholille, mikäli yleistä alkoholiveroa korotettaisiin "maltillisesti" ja alkoholilain uudistus muuten menee läpi hallituksen esittämällä tavalla.

– Alkoholinkulutuksen painopiste siirtyisi ravintoloihin. Tässä meillä on konkreettinen, toteutettavissa oleva esitys, joka luo uusia työpaikkoja, Simon Elo sanoo.

Panostusta muuntokoulutukseen

Sininen tulevaisuus panostaisi muuntokoulutukseen, eli mahdollisuuteen kouluttautua uudelle alalle, mikäli ei omalla alalla työllisty esimerkiksi työmarkkinoiden rakennemuutoksen takia.

– Tarvitaan lisätoimia työllisyystavoitteen saavuttamiseksi. Yksi näistä olisi työntekijöiden muuntokoulutukseen panostaminen, sanoo työministeri Jari Lindström eduskuntaryhmästä.

Lindström esittää ammatillisen muuntokoulutuksen laajentamista rakentamisesta muillekin toimialoille. Lue siitä lisää täältä.