Saastuneista kananmunista 150 miljoonan euron lasku

Itävalta on 17:s Euroopan maa, joka ilmoitti löytäneensä kiellettyä hyönteismyrkkyä elintarvikkeista.

Hollanti
Kananmunia tuhotaan Ontsweddessa, Alankomaissa 3. elokuuta.
Kananmunia tuhotaan fipronilin takia Ontsweddessa, Hollannissa 3. elokuuta.Patrick Huisman / EPA

Hollannista myydyt saastuneet kananmunat ovat aiheuttaneet vähintään 150 miljoonaan euron laskun, arvioi Etelä-Hollannin maanviljelijöitä edustava järjestö. Järjestön mukaan myrkkymunaskandaalin loppusumma voi vielä nousta.

Esimerkiksi vähittäiskauppojen tappiot lasketaan kymmenissä miljoonissa, sillä yli 4 000 kauppaa on joutunut tuhoamaan miljoonia kiellettyä hyönteismyrkkyä sisältäneitä kananmunia.

Hyönteismyrkkyä sisältäneet kananmunat ovat lähtöisin Hollannista, mutta kiellettyä fiproniiliä sisältäneitä tuotteita on löydetty jopa Hongkongista. Maanantaina Itävalta ilmoitti, että se on löytänyt Saksasta, Hollannista, Belgiasta ja Puolasta tuoduista kananmunaa sisältäneistä tuotteista fiproniiliä.

Itävalta on 17:s Euroopan maa, joka ilmoittaa hyönteismyrkkyä sisältäneistä munatuotteista.

Kananmunakriisin keskiössä on hollantilainen yritys, joka hoiti paikallisten maanviljelijöiden kanoja kielletyllä hyönteismyrkyllä. Fiproniiliä käytetään muun muassa koirien ja kissojen iholoisten torjuntaan. Fiproniiliä ei saa käyttää tuotantoeläimiin, koska se on myrkyllistä ja voi suurina määrinä vaurioittaa muun muassa keskushermostoa ja maksaa.

Hollanti on pidättänyt kaksi yrityksen johtajaa.

Lähteet: AFP, Reuters