Presidentti Trump Charlottesvillen väkivaltaisuuksista: Rasismi on pahuutta

Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia oli jo ehditty moittia liian laimeaksi kannanotoissaan. Tänään hän tuomitsi valkoisen ylivallan kannattajat ja rasistiset ryhmät rikollisiksi ja roistoiksi.

Donald Trump
Ihonväristä riippumatta me kaikki elämme samojen lakien alaisina, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi.

Presidentti Trump kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa, että hän on neuvotellut liittovaltion poliisin, FBI:n johtajan Christopher Wrayn sekä oikeusministeri Jeff Sessionsin kanssa väkivaltaisuuksista Charlottesvillessä.

Oikeusministeriö on aloittanut kansalaisoikeustutkimukset Charlottesvillen surmasta.

– Jokainen joka käyttäytyi rikollisesti viikonlopun rasistisissa väkivaltaisuuksissa: teidät saatetaan täyteen vastuuseen! sanoi Trump.

Trumpin viikonlopun kommentteja on syytetty liian laimeiksi. Hän tuomitsi "erittäin voimakkaasti räikeän vihan, kiihkoilun ja väkivallan monilta puolilta." Arvostelijoiden mielestä presidentin ei olisi pitänyt asettaa valkoisia rasisteja ja heidän vastustajiaan samalle viivalle.

Tänään hän sanoi asian selvemmin:

– Tuomitsemme voimakkaimmin mahdollisimmin termein tämän törkeän vihan, kiihkoilun ja väkivallan osoituksen. Sillä ei ole sijaa Amerikassa.

– Ihonväristä riippumatta me kaikki elämme samojen lakien alaisina. Tervehdimme kaikki samaa, hienoa lippua. Ja sama, kaikkivaltias Jumala on luonut meistä jokaisen. Meidän pitää rakastaa toisiamme, osoittaa kiintymystä toisillemme, ja tuomita yhtenäisinä vihan, kiihkoilun ja väkivallan.

– Rasismi on pahuutta. Ja sen nimissä väkivaltaa lietsovat ovat rikollisia ja roistoja. Mukaanlukien Ku Klux Klan, uusnatsit, valkoisen ylivallan kannattajat ja muut viharyhmät, jotka ovat vastenmielisiä kaikelle sellaiselle, jota me amerikkalaisina pidämme arvossa. Olemme kansakunta, joka on perustettu sille totuudelle, että meidät kaikki on luotu samanarvoisiksi.

Charlottesvillessä järjestettiin lauantaina äärioikeiston mielenosoitus, johon osallistui satoja ihmisiä. Ainakin 15 vihmistä loukkaantui mielenosoittajien ja vastamielenosoittajien yhteenotooissa.

Lisäksi 20-vuotiasta ohiolaismiestä epäillään auton ajamisesta tahallaan vastamielensoittajien joukkoon. Yksi ihminen kuoli ja 19 loukkaantui.