Tällaisia ovat kuntien päättäjät: Viisikymppiset ja keskusta jyräävät – naisia yhä enemmän

Kunnanvaltuustojen puheenjohtajista ennätysmäärä, lähes 40 prosenttia, on naisia.

kunnat
kokous nuija Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan pöydällä
Naisten osuus valtuutetuista kasvoi vuoden 2012 kuntavaaleista lähes kolmella prosenttiyksiköllä.Antti Kolppo / Yle

Viimeisimpien kuntavaalien jälkeen näyttää siltä, että kuntien päättäjiksi valittiin yhä enemmän naisia. Esimerkiksi kuntien valtuustoihin valittiin ennätyksellisen paljon naispuheenjohtajia, kertoo Kuntaliitto uuden selvityksensä pohjalta (siirryt toiseen palveluun).

– Naisten osuus valtuustojen puheenjohtajista on noussut jatkuvasti vuodesta 1993 lähtien, jolloin se oli 16 prosenttia. Tämän vaalikauden alussa naispuheenjohtajien osuus on saavuttanut valtuustoon valittujen naisvaltuutettujen osuuden, Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom sanoo tiedotteessa.

Tällä hetkellä siis kunnanvaltuustojen puheenjohtajista 39 prosenttia on naisia – kasvua edelliseen valtuustokauteen on 11 prosenttiyksikköä. Naisten määrä kasvoi myös kunnanhallituksissa, jossa heitä on 31 prosenttia – viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisellä kaudella.

– Tasa-arvolain kiintiösäännös ei vaikuta puheenjohtajien valintaan, joten kuntien puheenjohtajiston sukupuolijakauma vaihtelee kuntakohtaisesti paljon, Pekola-Sjöblom toteaa tiedotteessa.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Vaikka kuntien päättäjissä naisten määrä kasvoi, miehiä on enemmän. Selvityksen mukaan 121 kunnassa sekä valtuuston että hallituksen puheenjohtajuutta hoitaa mies, kun taas 30 kunnassa sekä valtuuston että hallituksen puheenjohtajaksi valittiin nainen.

Keski-ikä yli 50

Nuorten osuus kuntien päättäjistä on pieni. Kuntaliiton selvityksen mukaan kunnanvaltuustojen ja kunnanhallitusten puheenjohtaja ovat keskimäärin 52-vuotiaita – alle kolmekymppisiä on murto-osa. Valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajista noin puolet on 50–64-vuotiaita. Nuorin puheenjohtaja on 22-vuotias ja vanhin 76-vuotias.

Valtuuston puheenjohtajina 18–29-vuotiaita on erittäin vähän: noin kaksi prosenttia. Osuus on pysynyt saman suuruisena kolmena edellisenä valtuustokautena. Kunnanhallituksessa prosentti puheenjohtajista on alle kolmekymppisiä. Tämä tarkoittaa sitä, että kuudessa kunnassa on alle 30-vuotias valtuuston puheenjohtaja. Hallituksen puheenjohtajista alle 30-vuotiaita on neljässä kunnassa.

Puheenjohtajista enemmistö keskustalaisia

Kunnanvaltuustoissa 48 prosenttia puheenjohtajista ja 59 prosenttia hallituksen puheenjohtajista kuuluu keskustaan. Seuraavaksi suurimmat puolueet ovat järjestyksessä SDP, kokoomus, RKP, vasemmistoliitto, vihreät, perussuomalaiset ja KD.

Valtuustojen puheenjohtajista 23 hoitaa myös kansanedustajan tehtävää. Hallituksen puheenjohtajana on kansanedustajina toimii neljä henkilöä.

Kuntaliiton selvitys kattaa kaikki Manner-Suomen 295 kunnan ykköspuheenjohtajat. Ikätiedot perustuvat ehdokasrekisteriin, johon on merkitty henkilön ikä vaalipäivänä 9.4.2017.