Herätys: Junalakko sekoittaa liikennettä, salakalastajat tuntevat porsaanreiät ja sää jatkuu poutaisena

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Rautatieasema lakkoaamuna.
Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Junalakko sekoittaa liikennettä

Junaliikenne on seisahduksissa tiistaina veturinkuljettajien lakon vuoksi. Liikennevirasto on varoittanut, että varsinkin pääkaupunkiseudun sisääntuloväylät ja kehätiet voivat ruuhkautua tiistaina aamulla ja iltapäivällä. Seuraamme lakon vaikutuksia Ylen kanavilla kello 7. Voit lähettää kuvia aamun sujumisesta toimitukseen. Julkaisemme yleisön kuvia Yle uutisten verkkosivuilla.

Salakalastajat pitävät valvojia pilkkanaan – tuntevat kalastuslain porsaanreiät

Kalastajia.
Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskus

Salakalastajalla voi olla selässään repullinen lohia ja kädessään virveli, mutta silti valvoja ei voi mitään. Tilanne on tämä, koska valvojat tekivät aiemmin räikeitä ylilyöntejä. Sen vuoksi kalastuslakia muutettiin valvonnan osalta kiireesti.

Hillastajan lepohetki
Hillastajan lepohetki.Juha Koskiniemi

Lapissa lahjoitetaan hilloja

Lapissa on syntynyt erikoinen tilanne kun ammattimaiset hillakauppiaat lopettivat hillanoston kesken hyvän satokauden. Markkinat täyttyivät halvalla myydyistä hilloista ja kysyntä hiipui. Marjanpoimijat miettivät nyt kuumeisesti mitä tehdä marjoille, kun omakin pakastin alkaa olla täynnä. Yksi keino on ollut lahjoittaa hilloja hyväntekeväisyyteen. Voit lukea koko jutun tästä.

Pohjoiskorean Kim Jong-Un Pohjois-Korean televisiolähetyksessä.
Jung Yeon-Je / AFP

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un uhoaa ohjusiskulla

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on vastanottanut armeijalta suunnitelman ohjusiskusta Yhdysvaltain hallitseman Guamin saaren lähistölle. Guamin saarella sijaitsee useita Yhdysvaltojen armeijan tukikohtia. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhosi viime tiistaina, että Pohjois-Korea saa vastaansa "tulta ja raivoa", jos se jatkaa Yhdysvaltain uhkailua.

Britannia selventää brexit-kantojaan julkisesti

Britannian brexit-ministeri David Davis (vas.) ja EU:n neuvotteluvastaava komissaari Michel Barnier
Britannian brexit-ministeri David Davis (vas.) ja EU:n neuvotteluvastaava komissaari Michel Barnier Brysselissä 20. heinäkuuta, toisen neuvottelukierroksen jälkeen.Stephanie Lecoco / EPA

Britannia aikoo selventää epätietoisuutta herättänyttä kantaansa EU-eroon. Britannia julkaisee tällä viikolla ensimmäiset viralliset strategia-asiakirjansa EU-erosta. Asiakirjoissa käsitellään muun muassa Britannian kantaa EU:n ja Britannian kauppaan sekä Pohjois-Irlannin ja Irlannin väliseen rajaan. Ensimmäiset asiakirjat julkaistaan ennen eroneuvotteluiden seuraavaa kierrosta elokuun lopussa.

Suuressa osassa maata poutaa

Tiistaina suureen osaan maata vaikuttaa korkeapaineen selänne ja sää on laajoilla alueilla poutaista ja aurinkoista, ennustaa Ylen meteorologi Toni Hellinen. Lähinnä Lapissa kehittyy jokunen sadekuuro. Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

15.08.2017 iltapäivän sää.
Yle