1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuomioistuimet

Helsingin käräjäoikeuden laamanni tuomareista: "Lähtökohta on, että pyritään hakemaan mahdollisimman osaava kokoonpano"

Käräjäoikeuden viime keväänä antama puutavarakauppaan liittyvä talousrikosjutun tuomio on herättänyt kummastusta.

Helsingin käräjäoikeuden laamanni Tuomas Nurmi. Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Yle uutisoi maanantaina, että Helsingin käräjäoikeuden tuomari on huolissaan kansalaisten oikeusturvasta silloin, kun liian kokemattomat tuomarit käsittelevät liian vaativia oikeusjuttuja.

Asianajajaliiton mukaan tuomareiden kokemattomuus on yksi syy siihen, että yritykset käyttävät välimiesmenettelyä.

Helsingin käräjäoikeutta johtavan laamanni Tuomas Nurmen mukaan jutut jaetaan tuomareille ennalta määrätyllä ja sattumanvaraisella tavalla.

– Tietysti on kuitenkin niin, että on lukuisia eri asiaryhmiä, joita jaetaan ainoastaan niitä käsitteleville tuomareille. Tällaisia ovat esimerkiksi lapsioikeusasiat, huumausainerikokset, asuntokauppa-asiat ja muut vastaavat. Ja näitä juttuja käsittelevät tuomarit, jotka ovat perehtyneitä näihin asioihin, sanoi Ylen uutislähetyksessä haastateltavana ollut laamanni Tuomas Nurmi.

Nurmen mukaan laajimmissa ja vaativimmissa asioissa katsotaan erikseen, kenelle ne jaetaan.

– Silloinkin on tietysti lähtökohta, että pyritään hakemaan mahdollisimman ammattitaitoinen ja osaava kokoonpano asiaa käsittelemään ja ratkaisemaan.

"Toivottavaa olisi, että nykyistä suurempi määrä käsiteltäisiin useamman tuomarin kokoonpanossa"

Käräjäoikeuksissa suurin osa jutuista käsitellään yhden tuomarin kokoonpanossa. Asianajajat toivoisivat, että jutuissa olisi useammin kolme tuomaria.

– Käräjäoikeudessa käsitellään paljon sellaisia asioita, joissa oikeusturvan ei voida katsoa vaarantuvan, vaikka ne ratkaistaan yhden tuomarin kokoonpanossa. Toivottavaa kuitenkin olisi, että nykyistä suurempi määrä käsiteltäisiin useamman tuomarin kokoonpanossa. Tähän myös pyritään aina silloin, kun asian laajuus ja laatu sitä edellyttävät, Nurmi totesi.

Nurmen mukaan tuomarit saavat monenlaista koulutusta.

– Koulutustarjonta on varsin laajaa. Koulutusta tarjoavat monet tahot. Sitä järjestetään koulutuspiireittäin, ja myös Helsingin käräjäoikeus itse järjestää hyvin paljon koulutusta omille tuomareilleen.