Malissa useita ihmisiä kuoli hyökkäyksissä YK:n tukikohtiin — ruotsalaiset selviytyivät iskusta

YK:n kriisinhallintaoperaatiossa Malissa palvelee myös suomalaisia sotilaita. Kukaan heistä ei joutunut iskun kohteeksi.

Mali
YK:n sinisillä lipuilla peitettyjä ruumisarkkuja, Malin lippu puolitangossa
Helmikuussa 2016 seitsemän YK-sotilasta kuoli iskussa Kidalissa, Malissa.EPA/STR

Länsi-Afrikassa Malissa useita ihmisiä on kuollut hyökkäyksessä kahteen YK:n tukikohtaan.

Tuntemattomat hyökkääjät iskivät Timbuktussa YK:n tukikohtaan maanantaina iltapäivällä paikallista aikaa. Hyökkääjät ampuivat viisi YK:n palkkaamaa malilaista vartijaa, poliisin ja yhden siviilin.

Ruotsin puolustusvoimien mukaan tukikohdassa työskentelee viisi ruotsalaista, joista kaksi oli hyökkäyksen tapahtuessa rakennuksessa. He ovat puolustusvoimien mukaan kunnossa, kertoo muun muassa sanomalehti Dagens Nyheter. (siirryt toiseen palveluun)

YK:n Minusma-kriisinhallintaoperaatiossa Malissa on myös viisi suomalaista rauhanturvaajaa. Puolustusvoimista kerrotaan, että kukaan heistä ei ollut mukana maanantain iskuissa, ja he kaikki ovat kunnossa.

Lisäksi Malissa palvelee 10 suomalaista poliisia siviilikriisinhallintatehtävissä. Siviiliasiantuntijoiden lähettämisestä vastaavan Kriisinhallintakeskuksen mukaan yhden heistä asemapaikka on Timbuktu mutta hän oli iskun sattuessa pois toimialueelta.

Toinen isku Keski-Malissa

Pari tuntia aikaisemmin kaksi ihmistä kuoli, kun asemiehet hyökkäsivät tukikohtaan Douentzassa, Keski-Malissa.

Toinen kuolleista oli YK:n rauhanturvaaja ja toinen malilainen sotilas.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on tuominnut hyökkäykset. Hänen mukaansa YK:n rauhanturvaajiin kohdistuvat hyökkäykset voivat olla kansainvälisen oikeuden mukaan sotarikoksia.

Ulkomaiset joukot usein iskujen kohteena

Mali on taistellut jihadisteja vastaan vuosia. Islamisteja on erityisesti maan keski- ja pohjoisosissa. He ovat tehneet lukuisia hyökkäyksiä siviilejä ja sotilaita vastaan.

Kohteina ovat olleet aikaisemminkin Ranskan ja YK:n joukot.

Maanantain iskut tehtiin vain tunteja sen jälkeen kun asemiehet olivat hyökänneet ulkomaalaisten suosimaan ravintolaan Malin naapurimaan Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougoussa. Iskussa kuoli 18 ihmistä.

Malin pääkaupungissa Bamakossa tehtiin verinen isku marraskuussa 2015. Silloin asemiehet hyökkäsivät Radisson Blu -hotelliin ja tappoivat parikymmentä ihmistä. Ääri-islamilainen ryhmä al-Mourabitou ilmoitti tehneensä iskun yhdessä al-Qaidan paikallisen haaran kanssa.

Lähteet: AP, AFP