Pohjois-Korean johtaja sai suunnitelman ohjusiskusta Guamin alueelle – mutta ei ole iskemässä heti

Kim Jong-unin kerrotaan jäävän vielä seuraamaan amerikkalaisten toimintaa ennen päätöstä ohjusten laukaisemisesta.

Pohjois-Korea
Ohjuksen laukaisu
Pohjois-Korea esitteli kuvaa heinäkuun 2017 lopulla tehdystä ohjuskokeesta. KCNA / EPA

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on vastaanottanut armeijalta suunnitelman ohjusiskusta Yhdysvaltain hallitseman Guamin saaren lähistölle.

Guamin saarella Tyynellämerellä sijaitsee Yhdysvaltojen armeijan tukikohtia. Pohjois-Korea ilmoitti iskusuunnitelmastaan alueelle jo aiemmin.

Asevoimien joukkojen tarkastaminen oli Kim Jong-unin ensimmäinen julkinen esiintyminen pariin viikkoon. Ulkomailla on tulkittu, että Kimin tiistaina antamat lausunnot avaisivat mahdollisuutta jännitteiden hienoiselle liennyttämiselle.

Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA nimittäin kertoo Kimin sanoneen aikovansa seurata "amerikkalaisten typerää käyttäytymistä" vielä hieman kauemmin ennen päätöstä ohjusten laukaisemisesta.

– Jos amerikkalaiset jatkavat äärimmäisen vaarallisia ja holtittomia toimiaan Korean niemimaan ja sen lähialueen suhteen ja testaavat Pohjois-Korean itsehillintää, Pohjois-Korea tekee tärkeän päätöksen, josta se on jo aiemmin kertonut, Kimin kerrotaan sanoneen.

Kim kehotti Yhdysvaltoja myös "ajattelemaan järkevästi ja harkitsemaan kunnolla", jottei maa saata itseään häpeään, Pohjois-Korean uutistoimisto kertoi.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in sanoi tiistaina, ettei Korean niemimaalla tulla näkemään minkäänlaisia sotilaallisia toimia ilman Soulin suostumusta.

– Kukaan muu kuin Etelä-Korea ei voi tehdä päätöstä sotilaallisista toimista Korean niemimaalla, Moon sanoi.

Hän ilmoitti, että Etelä-Korean hallitus tulee estämään sodan kaikin keinoin.

USA:n puolustusministeri: Torjuisimme ohjuksen

Jännitteet Korean niemimaalla ovat kiristyneet viime aikoina, kun Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean sanasota on kiihtynyt.

Pohjois-Korea testasi heinäkuussa mannertenvälisiä ohjuksia. Viime viikolla maa kertoi aikovansa laukaista ballistisia ohjuksia Yhdysvaltain Tyynenmeren-tukikohdan lähelle Guamin saarella.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolestaan ilmoitti, että Pohjois-Korea saa vastaansa "tulta ja raivoa", jos se jatkaa Yhdysvaltain uhkailua.

Puolustusministeri Jim Mattis sanoi maanantaina, että Yhdysvallat torjuisi Pohjois-Korean ohjuksen, jos sellainen laukaistaisiin kohti Guamia. Mattisin mukaan Yhdysvaltain armeija tulkitsisi ohjuksen laukaisun sotatoimeksi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP