Länsi-Pohjan keskussairaalaan uutta laitteistoa syöpä- ja sepelvaltimotauteja varten

Sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että uudet kuvauslaitteistot ovat keskeisiä koko sairaalan toiminnan kannalta. Niitä käytetään erilaisten syöpä- sekä sepelvaltimotautien hoidossa.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Sairaalan edusta.
Iines Jakovlev/ Yle

Länsi-Pohjan keskussairaalassa uusitaan sairaalan keskeistä kuvauslaitteistoa noin 1,7 miljoonalla eurolla.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Paavo Uusimaa kertoo, että molemmat uudet laitteistot parantavat diagnostiikan tarkkuutta ja niitä voidaan käyttää laajasti eri toiminnoissa.

Uudet laitteet tulevat syöpä- ja sepelvaltimotautien hoitoon

Tähän mennessä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on ostanut syöpäkasvainten kuvantamisessa käytettävän kerroskuvauslaitteiston ja tällä viikolla päätettäväksi tulee sepelvaltimotaudin diagnostiikassa ja hoidossa tarvittavan laitteiston hankinta.

Kerroskuvauslaitteistot ostetaan leasingrahoituksella, sillä sairaanhoitopiirin ei kannata hankkia niitä omistukseensa maakuntauudistuksen takia. Uusimäki torjuu kuitenkin tiukasti ajatuksen, että kalliiden laitteistojen ostamista olisi jotenkin kiirehditty maakuntauudistuksen takia.

– Nämä tulevat korvaamaan laitteet, joiden käyttövarmuus on käymässä huonoksi ja laitteet ovat käyttöikänsä päässä. Näiden hankinta ei liity mitenkään sote-uudistukseen vaan ne tarvitaan siitä huolimatta, sanoo Uusimaa.

Molempien laitteiden hinta kipuaa runsaaseen 800 000 tuhanteen euroon. Syöpäkasvainten kuvantamisessa käytettävää kerroskuvauslaitteistoa asennetaan parhaillaan paikoilleen.

Länsi-Pohjan keskussairaalassa tällä hetkellä käytettävät tutkimus- ja kuvauslaitteistot ovat 10-15 vuotta vanhoja ja esimerkiksi varaosien saaminen niihin on käynyt työlääksi.

Hankintalistalla on myös ambulansseja

Sairaanhoitopiirin hankintalistalla on myös 2-3 uutta ambulanssia vuodelle 2018. Uudet ambulanssit tulevat korvaamaan vanhimmat käytössä olevat ambulanssit eivätkä ne tuo lisäkapasiteettia.

Kahden uuden ambulanssin ostaminen maksaa noin 340 000 euroa.