Tutkimus: Koulutettujen lapsista tulee pitempiä

Pituuskasvu kuvastaa lapsuuden sairauksia, ravitsemusta ja vastoinkäymisiä.

Lasten terveys
Nuoren tytön jalat.
John Birdsall / AOP

Koulutettujen ja varakkaiden perheiden lapset kasvavat muita pitemmiksi myös Suomessa, tuore tutkimus vahvistaa. Pituuskasvu kuvastaa lapsuuden sairauksia, ravitsemusta ja vastoinkäymisiä.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä (siirryt toiseen palveluun), ja siinä hyödynnettiin kuuden eurooppalaistutkimuksen aineistoja. Yksi tutkimuksista oli suomalainen Lasten sepelvaltimotaudin riskitekijät (LASERI) -tutkimus. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut melkein 50 000 lasta, joiden pituudet mitattiin useita kertoja vuosina 1980–2014.

Suomessa korkeakoulutettujen äitien pojat olivat 21-vuotiaana keskimäärin kaksi senttimetriä ja tytöt lähes kolme senttimetriä pitempiä kuin vain peruskoulun käyneiden lapset. Sama havaittiin myös muissa aineistoissa ja maissa, mutta pituusvaikutukset vaihtelivat jonkin verran.

Tutkimuksen tulokset osoittavat lapsuuden sosiaalisilla ja taloudellisilla oloilla olevan Euroopassa ja Suomessa edelleenkin huomattava vaikutus lasten terveyteen. Tuo vaikutus ei myöskään rajoitu vain lapsuuteen vaan ulottuu myös aikuisikään. Muun muassa sydän- ja verisuonitautien kehittyminen voi alkaa jo lapsuudessa.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim