Rasismin tuominnut Trump moitti mediaa liioittelusta: "Valheellinen uutismedia ei tule koskaan tyytyväiseksi"

Demokraattivaikuttajat taas ovat arvostelleet Trumpia siitä, että presidentti odotti kaksi vuorokautta ennen kuin otti kovemman linjan Charlottesvillen lauantain tapahtumiin.

Kuva: Nicholas Kamm / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on moittinut jälleen mediaa sen jälkeen, kun hän oli maanantaina kommentoinut uudelleen viikonlopun tapahtumia Charlottesvillen äärioikeiston mielenosoituksessa.

– Annoin lisää lausuntoja Charlottesvillestä ja tajuan jälleen kerran, että valheellinen uutismedia ei tule koskaan tyytyväiseksi... todella pahoja ihmisiä, Trump kirjoitti Twitterissä.

Kuva: @realDonaldTrump

Charlottesvillessä Virginiassa järjestettiin lauantaina äärioikeiston mielenosoitus, jonka yhteydessä yksi ihminen kuoli ja useita loukkaantui, kun auto ajoi vastamielenosoittajien joukkoon. 20-vuotiasta ohiolaismiestä epäillään tahallisesta yliajosta.

Oikeusministeriö tutkii tekoa viharikoksena. Epäilty kuljettaja oli kuvattu muutamaa tuntia aikaisemmin kantamassa valkoista ylivaltaa kannattavan järjestön kylttiä.

Trumpin kannanottoja tapahtumiin moitittiin aluksi liian löperöiksi, kun hän sanoi tuomitsevansa "vihan, kiihkoilun ja väkivallan monilta puolilta". Arvostelijoiden mielestä presidentin ei olisi pitänyt asettaa valkoisia rasisteja ja heidän vastustajiaan samalle viivalle.

Maanantaina Trump kommentoi Charlottesvillen tapahtumia uudelleen ja tuomitsi valkoisen ylivallan kannattajat ja rasistiset ryhmät rikollisiksi ja roistoiksi.

– Rasismi on pahuutta. Ja sen nimissä väkivaltaa lietsovat ovat rikollisia ja roistoja. Mukaan lukien Ku Klux Klan, uusnatsit, valkoisen ylivallan kannattajat ja muut viharyhmät, Trump sanoi televisioiduissa lausunnoissaan.

Ruusuja ja pyyhkeitä

Muun muassa yliajon uhrina kuolleen naisen äiti on kiittänyt presidenttiä tämän sanoista. Mutta on myös niitä, joiden mielestä Trumpin uudet kommentit tulivat liian myöhään.

Tunnettu kansalaisoikeusaktivisti, pastori Al Sharpton arvostelee Trumpia siitä, että tämä odotti kaksi vuorokautta ennen kuin tuomitsi tapahtumat kunnolla.

– Kuulimme kommentit Saksan valtiolta ennen kuin tämän maan presidentti puhui, Sharpton sanoi MSNBC-uutiskanavalle (siirryt toiseen palveluun).

– Vaikeneminen kertoo paljon. Sieltä tuli liian vähän ja liian myöhään.

Kongressin edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja, demokraattisenaattori Nancy Pelosi oli samoilla linjoilla.

– Hän [Trump] osoitti lauantaina pelkuruutta kieltäytyessään vaatimasta rasisteja ja uusnatseja tilille. Maanantaina hän osoitti, kuinka epämukavaa hänestä oli kertoa toisenlainen viesti, Pelosi sanoi sanomalehti New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Presidentti Barack Obaman entinen ulkoministeri John Kerry puolestaan sanoi maanantai-iltana Twitterissä, että Trumpin ensireaktio oli paljonpuhuva.

– Sama se, mitä presidentti sanoo nyt – – Hän katsoi kameraan ja viittasi "moniin puoliin", sitä ei voi pyyhkiä pois, Kerry tviittasi ja jatkoi, että Trump antoi "pahimmille" voimaa, kun nämä kuulivat sen, mitä halusivatkin kuulla.

Toimitusjohtajat erosivat protestiksi

Presidentin aiempia lausuntoja ehtivät kritisoida sekä demokraattien että republikaanien johtohahmot, ja maanantaina kolme yhdysvaltalaisen yrityksen toimitusjohtajaa erosi protestiksi Trumpin neuvonantajapaneelista.

Urheiluvaatevalmistaja Under Armourin toimitusjohtaja Kevin Plank ilmoitti, että hänen johtamansa yritys toimii innovaatioiden ja urheilun alalla, ei politiikassa. Plank ei maininnut erityisesti Trumpia tai Charlottesvilleä, mutta sanoi yrityksensä keskittyvän edistämään "yhtenäisyyttä, moninaisuutta ja mukaan ottamista".

Myös teknologiayhtiön toimitusjohtaja Intelin Brian Krzanich ilmoitti jättävänsä Trumpin paneelin. Hän sanoi haluavansa kiinnittää huomiota siihen "vakavaan haittaan, jota jakautunut poliittinen ilmapiirimme aiheuttaa tärkeissä asioissa".

– Erosin, koska haluan saada aikaan edistystä, kun taas Washingtonissa monille näyttää olevan tärkeämpää hyökätä kaikkia eri mieltä olevia vastaan, Krzanich perusteli.

Lääkeyhtiö Merckin toimitusjohtaja Kenneth Frazier puolestaan sanoi, että Yhdysvaltain johtajien täytyy kunnioittaa maan perusarvoja ja torjua selvin sanoin vihan ja ennakkoluulojen ilmaukset.

Trump kommentoi Frazierin eroa Twitterissä:

– Nyt hänellä on enemmän aikaa alentaa lääkkeiden kiskurihintoja, Trump muotoili.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lisättu klo 12.22: Myös Intelin toimitusjohtaja erosi neuvonantajapaneelista.