Hyvää saamen lipun päivää! Tiedätkö mitä värikäs lippu kuvastaa?

Saamelaisten lippu poikkeaa selvästi Pohjoismaiden lipuista, joissa kaikissa liehuvat ristikuviot.

saamelaiset
Yle Sápmi

Tänään tiistaina tulee kuluneeksi 31 vuotta saamen lipun hyväksymisestä. Lippu hyväksyttiin saamelaisten viralliseksi symboliksi saamelaisten 13. pohjoismaisessa konferenssissa Ruotsin Åressa 15. elokuuta 1986.

Samalla hyväksyttiin myös toinen kansallinen symboli, Saamen suvun laulu.

Lippu valittiin suunnittelukilpailun kautta

Saamelaisneuvosto järjesti 1980-luvun alkupuolella saamen lipun suunnittelukilpailun. Palkintona voittajalle oli luvassa 2 000 Suomen markkaa.

Saamelaisneuvoston lipputoimikuntaan kuuluivat Rose Marie Huuva, Kaaren Kitti ja Máret Sárá. Kilpailuun toimitettiin kaiken kaikkiaan 74 ehdotusta.

Kilpailun voitti Astrid Båhl Norjan Yykeänvuonosta. Båhl oli käyttänyt ehdotuksensa pohjana lippua, jota saamelaiset olivat käyttäneet epävirallisesti jo aikaisemmin, mutta hän lisäsi siihen vihreän värin ja renkaan. Astrid Båhl kutsui lippua nimellä "Saamelaiset ovat auringon lapsia".

Punainen puoliympyrä kuvastaa aurinkoa ja sininen puoliympyrä kuuta. Lipussa leiskuvat kirkas punainen, sininen, keltainen ja vihreä. Samoja värejä on perinteisesti käytetty saamelaisten kansan- ja kansallispuvussa, gáktissa.

Liehui ensimmäistä kertaa Alattionjoen kapinassa

Saamen lippua käytettiin ensimmäistä kertaa Pohjois-Norjan Alattionjoen valjastamista vastaan järjestetyissä mielenilmauksissa 1980-luvulla.

Saamelaisilla on nykyään 11 yhteistä saamelaiskonferenssissa hyväksyttyä liputuspäivää. Saamen lipulla liputetaan muun muassa saamelaisten kansallispäivänä 6.2., Suomen Saamelaiskäräjien perustamispäivänä 2.3., YK:n kansainvälisenä alkuperäiskansojen päivänä 9.8. ja ensimmäisen saamelaisen valtiopäivämiehen Isak Saban (Sápp Issát) syntymäpäivänä 15.11.

Saamelaiset ovat Euroopan pohjoisin ja Pohjoismaiden ainoa alkuperäiskansa. Suomessa asuu noin 10 000 saamelaista. Kaiken kaikkiaan Suomessa, Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä arvioidaan olevan lähemmäs 100 000 saamelaista.