1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Avio- ja avoero

Uutuuskirjan tekijät: "Lapsen kannalta erossa aikuisten pahin virhe on riitely"

Vuosittain yli 30 000 lasta kokee vanhempiensa eron. Ero on menetys ja kriisi, mutta onko hyvä ero mahdollinen? Uudessa erokirjassa saa joitakin vinkkejä hankalaan tilanteeseen.

Avio- ja avoero
Ylen aamu-tv: Miten tukea lasta vanhempien erotessa?
Ylen aamu-tv: Miten tukea lasta vanhempien erotessa?

Lapsi ja ero –kirjassa kerrotaan käytännön neuvoja lapsiperheiden erotilanteesessa. Kirjan ovat kirjoittaneet kirkon perheneuvonnan asiantuntija, perheterapeutti Heli Pruuki ja lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.

He muistuttavat, että lapsi kokee erotilanteissa melkein aina syyllisyyttä. Iästä huolimatta. Kirjoittajien mukaan lapselle on korostettava monta kertaa, että hänessä ei ole mitään vikaa.

Vanhempien erotessa jokaisen lapsen turvallisuuden tunne horjuu. Toki kaikkihan riippuu millainen se liitto oli, ja miten sitä eroprosessia hoidetaan, Sinkkonen toteaa.

Avioeroja tapahtuu eniten perheissä, joissa lapset ovat vasta 2–4 vuoden ikäisiä. Kirjan kirjoittajat pitävät tilannetta erittäin huolestuttavana.

– Useinhan ihmiset ovat hirveän väsyneitä silloin, kun lapset ovat pieniä. Tilanne ei välttämättä helpotu erolla, Pruuki analysoi.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen kannustaa pareja kestämään vaikeissakin tilanteissa.

– Kestäkää, kestäkää ja hakekaa tukea, hän neuvoo.

Lue seuraavaksi