Illalla terveyskeskuslääkärille? Päijät-Hämeessä se on pian mahdollista

Joillakin Päijät-Hämeen terveysasemille ryhdytään kokeilemaan iltavastaanottoa. Se parantaa etenkin työssäkäyvien mahdollisuutta käyttää julkisen terveydenhuollon palveluita.

Terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut
Lääkäri kävelee terveyskeskuksen käytävällä.
Mikael Kokkola / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä alkaa kokeilla terveyskeskuslääkärin iltavastaanottoa. Tavallisesti yhtymän terveyskeskuksissa lääkäri-hoitaja-parit ottavat potilaita vastaan arkisin iltapäivään saakka. Kokeilussa palvelua tarjotaan myös iltaisin.

– Tarkoitus on, että tätä lähdettäisiin pilotoimaan tietyillä terveysasemilla. Tavoite on, että aloittamaan päästään syyskuussa, kertoo johtava lääkäri Petteri Jyrkinen.

Jyrkinen ei osaa vielä sanoa, mitkä Päijät-Hämeen terveyskeskukset tulevat kokeiluun mukaan.

Yhtymä haluaa palvella aiempaa paremmin etenkin työssäkäyviä ja tarjota julkisella puolella samantasoista palvelua kuin yksityiset lääkäriasemat.

– Emme voi lähteä liikkeelle siitä, että parempaa saatavuutta tarjottaisiin vain niille, kellä on mahdollisuus maksaa siitä enemmän, Jyrkinen sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan monissa Suomen terveyskeskuksissa on ollut jo vuosia jonkinlaista kiireetöntä iltavastaanottoa. Tavallisin malli on tarjota aikoja kerran viikossa iltakuuteen asti, ministeriöstä arvioidaan.

Iltatyö vapaaehtoista

Kokeilu on kuitenkin aluksi pienimuotoinen, sillä uusien lääkäreiden ja hoitajien palkkaamiseen ei ole rahaa. Lääkäri voidaan nimetä iltavastaanotolle vain, jos hän itse sitä haluaa.

– Lääkärisopimuksessa ei ole sitä mahdollisuutta, että kokeiluun osallistumisesta voisi määrätä yksipuolisesti. Tähän on lähdetty neuvottelun kautta, ja järjestöt ovat sen hyväksyneet, Jyrkinen toteaa.

Johtavan lääkärin Petteri Jyrkisen mukaan virka-ajan ulkopuolista vastaanottotoimintaa ollaan sisällyttämässä myös valtakunnalliseen sote-uudistukseen.