Mielenosoittajat kaatoivat etelävaltioiden sotilaan patsaan Pohjois-Carolinassa

Patsas vedettiin nurin pari päivää sen jälkeen kun Virginiassa äärioikeiston mielenosoitus toisen patsaan poistamisesta oli johtanut väkivaltaisuuksiin.

Uutisvideot: Mielenosoittajat kaatoivat etelävaltioiden sotilaan patsaan Pohjois-Carolinassa
Uutisvideot: Mielenosoittajat kaatoivat etelävaltioiden sotilaan patsaan Pohjois-Carolinassa

Yhdysvalloissa mielenosoittajat ovat kaataneet sisällissodan aikaista etelävaltioiden sotilasta esittäneen patsaan Pohjois-Carolinan osavaltiossa.

Paikalla kuvatussa videossa näkyy, kuinka kymmenet ihmiset hurraavat, kun patsas vedetään kumoon Durhamin kaupungin vanhan oikeustalon ulkopuolella. Kun patsas on pudotettu jalustaltaan, jotkut mielenosoittajista potkivat sitä.

– Me olemme vallankumous, mielenosoittajat huutavat.

– Ei Ku Klux Klanille, ei fasistisille Yhdysvalloille.

Durhamin patsas oli pystytetty vuonna 1924 Yhdysvaltain sisällissodassa vuosina 1861–1865 kuolleiden etelävaltioiden sotilaiden muistoksi.

Sen kaatamista seurannut Isaiah Wallace sanoi uutistoimisto AP:lle toivovansa, että muut sisällissodan aikaisten etelävaltioiden symbolit Yhdysvalloissa menevät samaa tietä.

Jatkoa Charlottesvillen tapahtumille

Durhamin patsas kaatui pari päivää sen jälkeen kun Virginiassa, Charlottesvillessä äärioikeiston mielenosoitus toisen patsaan poistamisesta oli johtanut väkivaltaisuuksiin.

Charlottesvillessä ainakin 15 ihmistä loukkaantui viikonloppuna mielenosoittajien ja vastamielenosoittajien tappeluissa. Lisäksi 32-vuotias nainen kuoli, kun auto syöksyi vastamielenosoittajien joukkoon.

Charlottesvillessä kaupunki on aikeissa poistaa etelävaltioiden kenraalin Robert E. Leen patsaan, joka on Durhamin patsaan lailla pystytetty vuonna 1924, kun sisällissodan etelävaltioiden muiston vaalinta oli huipussaan. Monille etelän valkoisille Lee on ollut sotasankari.

Suhtautuminen orjuutta kannattaneisiin etelävaltioihin on sittemmin muuttunut. Etenkin mustien kansalaisoikeusaktivistien mielestä sen symbolit edustavat rotusortoa ja orjuutta.

Etelävaltioiden sankarien patsaita on poistettu ja heidän mukaansa nimettyjä rakennuksia on nimetty uudelleen. Äärioikeisto on vastustanut symbolien poistoja.

Pohjois-Carolinassa laki kieltää poistamasta julkisilla paikoilla olevia monumentteja, ellei siihen ole osavaltion viranomaisten lupaa.

Durhamin patsaan kaatamisen jälkeen osavaltion demokraattikuvernööri Roy Cooper tviittasi, että Charlottesvillessä nähtyä rasismia ja kuolemaan johtanutta väkivaltaa ei voida hyväksyä, mutta muistomerkkien poistamiseen on olemassa paremmatkin keinot.

Lähteet: AP, AFP