Maaseudulla traktorilla voi kulkea vaikka koulumatkat – "Traktori on turvallisempi kuin mopoauto"

Traktorin hytissä sade ei piiskaa eikä kyyti tunnu niin turvattomalta kuin mopoautossa, toteaa 17-vuotias jalasjärveläinen Hanna Kuhna.

Jalasjärveläinen Hanna Kuhna, 17, kulkee koulumatkansa usein traktorilla skootterin sijasta.
Jalasjärveläinen Hanna Kuhna, 17, kulkee koulumatkansa usein traktorilla skootterin sijasta. Hänen mielestään traktori on esimerkiksi mopoautoa turvallisempi vaihtoehto.

Jalasjärven lukion pihamaalla on aurinkoisena maanantai-aamuna parkissa jo kolme traktoria. Yhden niistä ajoi pihaan 17-vuotias Hanna Kuhna.

– Mun mielestä traktori on paljon turvallisempi kuin mopoauto tai mopo, ja tällä on kivempi ajaa sateella kun ei kastu. Lisäksi mulla on paljon harrastuksia koulun ulkopuolella ja paljon tavaraa, niin nekin mahtuu hyvin tuonne hyttiin, Hanna luettelee syitä kulkuvälinevalintaansa.

Hannalla on myös skootteri, mutta sillä hän ajaa yleensä vain hyvällä säällä. Vanhempien omistama traktori ei ole maatalouskäytössä, joten se on usein vapaana esimerkiksi Hannan koulumatkoja varten.

"Sä olet tyttö, et sä voi ajaa traktorilla"

Yleensä koulujen pihamaat täyttyvät mopoista, pyöristä ja mopoautoista, mutta joillakin paikkakunnilla ei ole tavatonta, että joukosta voi bongata myös traktoreita. Monissa maaseutukunnissa 15-17 -vuotiaat koululaiset valitsevat kulkuneuvokseen mopoauton tai skootterin sijasta traktorin.

Hanna Kuhna ajoi traktorikortin vuosi sitten syksyllä. Koulumatkan lisäksi Hanna ajelee myös muita matkoja traktorilla – esimerkiksi kylillä kavereiden kanssa.

– Aika paljon täällä ajellaan ainakin viikonloppuisin. Kylänrinki on monelle tuttu paikka, Hanna naurahtaa.

Jalasjärveläinen Hanna Kuhna valitsee traktorin koulumatkalleen varsinkin sadekeleillä. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Aika paljon täällä ajellaan ainakin viikonloppuisin, kylänrinki on monelle tuttu paikka.

Hanna Kuhna, Jalasjärvi

Nuori tyttö traktorin ratissa herättää positiivista huomiota. Hannan mukaan hän ei ole ainoa tyttö, joka ajelee traktorilla Jalasjärven kylänraitilla, mutta kommentit koskevat yleensä juuri sukupuolta.

– Aika usein kommentoidaan, että sä olet tyttö, et sä voi ajaa traktorilla. Sitten tulee kysymyksiä siitä, onko meillä maatila tai miksi meillä on traktori, Hanna hymyilee. Herjanheittoa hän ei ole kuullut traktorilla ajamisestaan koskaan.

Traktorin hytistä näkee vaaratilanteita

Hanna ajaa suurimman osan koulumatkastaan valtatiellä. Vaaratilanteita on tullut vastaan, mutta ei sellaisia, mitkä olisivat johtuneet Hannan omasta ajamisesta.

Autot ohittavat usein tosi vaarallisilla alueilla, esimerkiksi risteysalueilla tai liittymissä.

Hanna Kuhna

– Autot ohittavat usein tosi vaarallisilla alueilla, esimerkiksi risteysalueilla tai liittymissä. Niissä on joskus alkanut ottaa itselläkin mahanpohjasta, Hanna kertoo.

Nuoret osaavat Hannan mielestä ajaa traktoreilla hyvin, varsinkin, jos niiitä on jo käytetty aikaisemmin esimerkiksi maataloustöissä. 

Vaikka traktori Hannalle mieluinen kulkupeli onkin, aikoo hän silti hankkia 18 vuotta täytettyään sekä ajokortin että auton.