Sijoittajat uskovat Sorjoseen tuotantoyhtiön talousongelmista huolimatta – yhtiö setvii miljoonavelkojaan

Televisiosarja Sorjosen neljän miljoonan euron budjetista puolet tulee ulkomailta.

televisio-ohjelmat
Ville Virtanen Kari Sorjosen roolissa
Rikosdraama Sorjonen on Fisher King Productionin menestynein tuotanto.Fisher King Production

Rikossarja Sorjosen toisen kauden kuvaukset ovat parhaillaan käynnissä Lappeenrannassa. Ykköskautta kuvattiin osaksi myös Liettuassa, jossa tuotanto sai tukea noin 260 000 euron edestä. Tänä vuonna Suomen valtio tukee elokuva- ja tv-tuotantoja entistä paremmin.

– Onneksi Suomeenkin tuli cash rebate (kannustinjärjestelmä). Nyt voimme tehdä koko sarjan Suomessa, Sorjosta tuottavan Fisher King Productionin toimitusjohtaja Matti Halonen iloitsee. Osa kohtauksista sijoittuu silti ulkomaille.

Cash rebate on uusi kannustin Suomessa. Tuotanto voi saada takaisin enimmillään 25 prosenttia kuluista, joita tuotannolle on syntynyt kuvausalueella esimerkiksi palkoista ja palveluiden ostamisesta. Tämän vuoden valtion budjetissa kannustinjärjestelmään on varattu 10 miljoonaa euroa.

Sorjosen tuotantobudjetti on kasvanut ykköskaudesta 3,3 miljoonasta eurosta neljään miljoonaan euroon. Puolet rahoituksesta tulee ulkomaisilta sijoittajilta.

– Sijoittajat haluavat saada vastineensa, se on hyvin tärkeää. Sitten he saattavat rahoittaa seuraavia kausia tai tuotantoja, Halonen kiteyttää ja lisää, että rahojen tuloutumiseen voi mennä muutama vuosi.

Sorjosesta on kaavailtu ainakin kolmen kauden mittaista. Halosen mukaan kakkoskausi tulee leviämään ainakin 40 maahan. Suomessa kausi nähdään mahdollisesti vuoden päästä syksyllä.

Tappio syveni edellisvuoteen nähden

Samaan aikaan Sorjosta tuottava Fisher King Production painii taloudellisten vaikeuksien kanssa.

Vuonna 2016 tuotantoyhtiö teki yli 700 000 euron tappiollisen tuloksen. Vuotta aiemmin tappiota tuli 200 000 euroa usean voitollisen vuoden päätteeksi. Viime vuonna yhtiön liikevaihto supistui kymmenesosaan vuoden 2015 yli 3 000 000 euron liikevaihdosta.

Fisher King Production hyväksyttiin yrityssaneeraukseen viime tammikuussa. Nordealle, Ilmariselle ja Verohallinnolle velkaa oli kertynyt lähes 900 000 euroa.

Fisher King Productionin toimitusjohtaja Matti Halonen ei kommentoi yrityssaneerausasiaa.

Matti Halonen
Fisher King Production Oy:n toimitusjohtaja Matti Halonen tuottaa Sorjonen-sarjaa.Markku Rantala / Yle

Tuotantoyhtiö uskoo tulevaan, verottaja ei

Verohallinto vastusti yhtiön yritysaneerausta, sillä se ei uskonut, että tuotantoyhtiön maksukyvyttömyyttä pystytään poistamaan saneerausohjelmalla muuten kuin lyhytaikaisesti. Tuotantoyhtiöllä oli verovelkaa yli 240 000 euroa, ilmenee Helsingin käräjäoikeuden tammikuisesta päätöksestä.

Verohallinto oli tehnyt vuosina 2013–2016 Fisher King Productionin kanssa kolme eri maksujärjestelyä. Lisäksi se oli perinyt yhtiöltä veroja neljällä konkurssiuhallisella maksukehotuksella.

Tuotantoyhtiö Fisher King Production on kertonut saneeraushakemuksessaan, että yhtiön tulevaisuus näyttää valoisalta. Tekeillä on neljä usean miljoonan euron tuotantoa.

Taloudellisten ongelmien se kertoo selittyvän Sorjosen tuotantobudjetin ylittymisellä 350 000 eurolla, alan laskusuhdanteella sekä luvattujen rahoitusten maksuviiveellä.

Yrityssaneerauksen selvittäjän on määrä toimittaa ehdotuksensa maksusuunnitelmasta Helsingin käräjäoikeudelle lähiaikoina.

Sara Soulié, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco sarjassa Nymfit.
Fisher King Production tuotti Nymfit-sarjan MTV:lle.MTV3