1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yritysvakoilu

Trump määräsi selvityksen Kiinan teollisuusvakoilusta – Kiina ärähti heti

Myös EU-maat harkitsevat rajoituksia kiinalaisten yritysostoille.

yritysvakoilu
Tietokone serveri.
AOP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi eilen maanantaina määräyksen, jotta maan kauppaministeriö selvittäisi Kiinan mahdollisesti tekemiä väärinkäytöksiä.

Kauppaministeriön virkamies Robert Lichtheizer alkaa tutkia, varastavatko kiinalaisyhtiöt yhdysvaltalaisten firmojen liikesalaisuuksia ja tuotekehitystyön tuloksia.

Näihin kuuluvat Trumpin mukaan mm. tekijänoikeudet, patentit, tuotemerkit, liikesalaisuudet ja muut ei-materiaaliset hyödykkeet, jotka ovat tärkeitä niin Yhdysvaltain yrityksille kuin turvallisuudellekin.

Trump käytti kovaa kieltä. Hän sanoi, ettei maansa enää siedä Kiinan "teollisuusvarkauksia".

Lichthizer tutkii, onko Kiina syyllistynyt epäreiluihin menettelytapoihin. Vasta tutkimuksen päätyttyä Yhdysvaltain johto pohtii, onko vastatoimiin syytä. Lichthizerin tutkimus saattaa viedä vuodenkin.

Kiina uhkaa vastata

Jo vastatoimien uhka sai Kiinan reagoimaan.

– Jos Yhdysvallat toimillaan vaarantaa keskinäiset kauppasuhteet - tosiasioista ja kansainvälisen kaupan säännöistä piittaamatta - Kiina ei voi olla puuttumatta tilanteeseen, sanoi Kiinan kauppaministeriö lausunnossaan. Ministeriön mukaan protektionismi haittaa varmuudella kauppasuhteita.

Trumpin toimien taustalla vaikuttaa maiden välisen kaupan epätasapaino. Maiden kauppavaihton arvo on noin 600 miljardia euroa vuodessa, mutta samalla noin 250 miljardia Yhdysvalloille alijäämäinen.

Yhdysvalloissa arvellaan, että Kiina kopioi yhdysvaltalaisia tuotteita ja myy niitä sitten takaisin halvalla. Kiinan pelätään myös estävän yhdysvaltalaistuotteiden vientiä.

Vastaavia tutkimuksia on käynnissä mm. teräs- ja alumiinikaupan osalta.

Myös EU harkitsee rajoituksia

Kiinan epäillyt pyrkimykset kaapata yrityssalaisuuksia on nousemassa esiin myös Euroopan unionissa. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aikoo syyskuun linjapuheessaan esittää toimenpiteitä, joiden avulla kiinalaisyritysten taustat selvitettäisiin entistä tarkemmin, kun ne pyrkivät ostamaan eurooppalaisia yrityksiä.

Asiasta kertoo talouslehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun).

EU-maissa on havahduttu ongelmaan, jossa Kiinan valtio-omisteiset yritykset hankkivat yhä enemmän tietotaitoa yritysostojen avulla. Samaan aikaan Kiina estää vastaavan toiminnan eurooppalaisilta yrityksiltä omilla markkinoillaan.

EU ja Kiina ovat käyneet neuvotteluja Kiinan markkinoiden avaamisesta, mutta neuvottelut polkevat paikallaan.

Kiinalaisfirmojen yrityskauppojen ongelmiin on puuttunut myös mm. Australia, joka viime vuonna määräsi, että kaikkien julkisten infrastruktuuriyritysten myynti kiinalaisille on hyväksytettävä ulkomaankauppaa tutkivassa lautakunnassa.

Lähteet: AFP

Uutiseen lisätty 15.8. klo 13.50 viimeinen luku EU:n toimista.

Lue seuraavaksi