Sierra Leonessa kaivetaan esiin mutavyöryn uhreja – kuolleita ainakin 300

Kuolleita saattaa olla vielä paljon enemmän, sillä suuri joukko ihmisiä on jäänyt loukkuun, kun heidän kotinsa ovat hautautuneet mutaan.

luonnononnettomuudet
Sierra Leone
Ernest Henry / AOP

Länsi-Afrikassa Sierra Leonen mutavyöryissä ja tulvissa kuolleiden määrä on noussut yli kolmensadan.

Kuolleita saattaa olla vielä paljon enemmän, sillä suuri joukko ihmisiä on jäänyt loukkuun, kun heidän kotinsa pääkaupungissa Freetownissa ja sen ympäristössä ovat hautautuneet mutaan.

Sukulaiset ja pelastustyöntekijät ovat jatkaneet eloonjääneiden etsintöjä kaivaen mutaa paikoin paljain käsin. Myös armeija on hälytetty pelastustöihin.

Yksi pahoin kärsineistä alueista on Regentin esikaupunkialue Freetownin itäpuolella. Pelastakaa lapset -järjestön Sierra Leonen johtaja Sasha Ekanayake kuvaa uutistoimisto AP:lle, kuinka kukkuloilta alas pyyhkäissyt mutavyöry tuhosi tieltään kaiken.

– Taloja on hautautunut ja kokonaisia perheitä on kateissa, hän sanoo.

Myös rankkasateiden nostamat tulvat ovat tuhonneet asumuksia. Paikalliset televisiokanavat ovat näyttäneet kuvia, joissa ihmiset ovat kahlanneet vyötäröön asti ulottuvissa tulvavesissä.

Ainakin kolmentuhannen ihmisen arvioidaan menettäneen kotinsa.

Maanvyöryt ja tulvat johtuvat sadekauden aikaisista rankkasateista.

Monet Freetownin köyhistä esikaupunkialueista sijaitsevat liki merenpinnan tasolla ja niiden viemäröinti on olematonta tai riittämätöntä, mikä lisää tulvatuhoja. Mutavyöryjen riskiä puolestaan lisää se, että metsiä hakataan rinteiltä polttopuiksi.

Lähteet: AP, AFP