Irakin armeija aloittamassa uuden hyökkäyksen

Hyökkäyksen kohteena on suurin Isisin edelleen hallussa oleva irakilaiskaupunki Tal Afar.

Isis
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Irakin armeija valmistelee uuden hyökkäyksen aloittamista Isis-terroristijärjestöä vastaan. Hyökkäyksen kohteena olisi Tal Afarin kaupunki, joka on ollut Isisin hallussa alkuvuodesta 2014 saakka.

Irakin ilmavoimat ja sitä tukevien maiden liittouma ovat aloittaneet Isisin kohteiden pommitukset. Maahyökkäyksen on määrä alkaa pommitusvalmistelun päätyttyä.

Raskasta kalustoa, mm. taisteluajoneuvoja siirretään kaupungin läheisyyteen.

Tal Afar sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Syyrian rajalta. Isisin vallassaan pitämä, mutta sittemmin menettämä Mosulin suurkaupunki on idän suunnalla yhtä kaukana.

Tal Afarissa oli ennen Isisin valtausta noin 200 000 asukasta, mutta nyt väkiluvun arvioidaan pudonneen alle sadan tuhannen. Valtaosa asukkaista on turkinsukuisia turkmeeneja, jotka voivat olla joko shiia- tai sunnimuslimeja.

Isis on Tal Afarissa käytännössä motissa. Irakin armeija valvoo motin eteläreunaa, kun taas kurdijoukot ja niitä tukevat ryhmittymät pitävät hallussaan pohjoisreunaa.

Isis hallitsee Tal Afarin kaupungin ympärillä laajaa autiomaa-aluetta. Viime päivinä lämpötila alueella on ollut jopa 45 astetta.

Taistelut jatkuvat edelleen Isisin pääkaupunkinaan pitämässä Raqqassa, Syyrian koillisosassa. Raqqassa Isisin jäljellä olevat joukot on ahdistettu kaupungin keskustakortteleihin.

Lähteet: Reuters, Yle