Munataksitoiminnasta tunnettu maajussi kulkee taas omia polkujaan – myy tilansa asiakkailleen, jätti maataloustuet nostamatta

Somerolainen Mikko Välttilä haluaa antaa kuluttajille mahdollisuuden vaikuttaa eläinten hyvinvointiin.

maatilat
Kanoja Mikko Välttilän ulkokanalassa
Minna Rosvall / Yle

SomeroKananmunataksitoiminnasta tunnettu somerolainen Mikko Välttilä astelee kanalaansa aina aamutuimaan. Hän päästää kanat hyppelemään luukuista pihalle ja ulkoaitaukseen. Sen jälkeen ne ovat omillaan.

Tämä on osa Välttilän filosofiaa. Hän haluaa antaa tuotantoeläimille rauhallisen ympäristön.

Parhaillaan Välttilällä on käynnissä osakeanti. Tavoitteena on antaa kuluttajille sanavaltaa tuotannossa ja hankkia samalla rahoitusta uudelle investoinnille.

Ruokaosakeyhtiö Maakunto on aluksi kanala ja siihen rahaa kerätään 300 000 euroa.

Mikko Välttilä

– Tässä pääsee vaikuttamaan siihen, mitä tilalla tehdään. Ehkä tämä on vielä parempi tapa kuin se, että äänestää lompakolla kaupan tiskillä, pohtii Välttilä.

Ajatus tilan myymisestä syntyi vuosi sitten. Välttilä halusi rakentaa sikalan, jossa eläinten hyvinvointiin satsataan. Sellainen sikala teurastamoineen on kallis, joten jostain rahoitusta olisi saatava. Keskustelut asiakkaiden kanssa johtivat Ruokaosakeyhtiön Maakunnon perustamiseen.

– Ruokaosakeyhtiö Maakunto on aluksi kanala ja siihen rahaa kerätään 300 000 euroa. Sen jälkeen valmistaudumme rakentamaan joidenkin satojen tuhansien sikalaa, visioi Välttilä ja viittaa kanalan taakse, jossa on tilaa sikalalle.

Munapiiaksi pääsee, mutta ei ole pakko tulla

Ruokaosakeyhtiö Maakunnon osakeanti on ollut käynnissä kolmisen viikkoa. Kysymyksiä ovat herättäneet luonnollisesti yrittämiseen liittyvät riskit. Maatalousyrittäjä Mikko Välttilä myöntää, että riskejä on aina.

– Täältä tilalta ei ole tulossa mitään ilmaisia tuotteita kotiin tai edes alennusta kananmunista tai sianlihasta. Idea on nimenomaan se, että haetaan se voitto sieltä eettisestä eläimenpidosta. Tarkoitus on maksaa osinkoa, kertoo Välttilä.

Joskus saisi joku tänne tulla munapiiaksi tai sikarengiksi.

Mikko Välttilä

Välttilä aikoo jatkossakin hoitaa kanalan ja myös sikalan työt itse, mutta osakkaat saavat auttaa.

– Joskus saisi joku tänne tulla munapiiaksi tai sikarengiksi. Tarkoitus on kuitenkin hoitaa tilaa ammattimaisesti.

Mikko Välttilä
Minna Rosvall / Yle

Välttilä on luottavainen, että yhteisomistus sujuu. Hän haluaa jakaa päätöksentekoa osakkaille.

– Sitoudun tähän yritykseen vahvalla, omalla panoksella sekä taloudellisesti että työntekijänä. Toivon, että minulla ei olisi äänienemmistöä jatkossa, vaan valta olisi kuluttajilla.

MTK tyytyväinen lähiruokabuumiin

Maa- ja metsätaloustuottajien keskustaliiton mukaan vastaavia kuluttajien yhteisiä tiloja on Suomessa korkeintaan parikymmentä. Niitä voi verrata idealtaan kaupunkilaisten omistamiin peltoihin.

Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ymmärtää kuluttajien innon päästä itse vaikuttamaan.

Ruuan arvostus kasvaa, kun kuluttaja on mukana.

Anni-Mari Syväniemi

– Varsinkin nuori sukupolvi on vieraantunut ruuan tuotannosta. Epäilyksiä ruuan alkuperää kohtaan herättävät ruokaan liittyvät mediakohut. Nuoret haluavat myös osallistua tekemiseen.

Syväniemi muistuttaa, että Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan 650 maatilaa myy tavalla tai toisella itse omaa tuotantoaan. Rekolähiruokapiirejä on Suomessa noin 200.

– Ruuan arvostus kasvaa, kun kuluttaja on mukana tavalla tai toisella tuotannossa, pohti Syväniemi.

Välttilä porskuttaa ilman maataloustukia

Mikko Välttilä on tunnettu uusista ideoistaan maataloudessa. Ulkokanalan perustamisen jälkeen hän aloitti munataksitoiminnan.

Hän on myös ilmoittanut luopuvansa maataloustuista. Tämä lupaus on pitänyt. Tänä vuonna hän ei enää tukia hakenut, joten kymmenien tuhansien eurojen arvoiset maataloustuet ovat jääneet saamatta. Tosin luopuminen oli yllättävän monimutkaista.

Olisin joutunut maksumieheksi, jos olisin vain lopettanut tukien vastaanottamisen.

Mikko Välttilä

– Jouduin itse asiassa myymään aika ison osan peltoa pois, koska olisin joutunut maksamaan siitä, että en ota tukia vastaan. Olin tehnyt sitoumuksia, joita en olisi saanut katkaistua. Olisin joutunut maksumieheksi, jos olisin vain lopettanut tukien vastaanottamisen, kertoo Välttilä.

Lähiruokaan hän uskoo edelleen, kunhan oikeat jakelukanavat tuotteille löytyvät.

– Tämä on oikeasti ihan hyvä bisnes, kun markkinakanava on suora ja jätetään kaupan ja tukun portaat välistä. Kyllä tällä liiketoimintaa tehdään, mutta kun lähetään tekemään uusia juttuja, rahoitusta on vaikea löytää, kertoo Mikko Välttilä.