Tutkimus: Alakouluikäiselle vitonen viikkorahaa käteen, yläkouluikäiselle 9-15 euroa

Suomessa vanhemmat lisäksi palkitsevat koulumenestyksestä erikseen selvästi useammin kuin vanhemmat muissa Pohjoismaissa.

raha
Seteleitä
Derrick Frilund / Yle

Suomessa kolme neljästä lapsesta saa vanhemmiltaan viikko- tai kuukausirahaa.

Alakoululaisilla yleisin viikkoraha on viisi euroa. Yläkouluikäisillä se on keskimäärin 9-15 euroa.

– Kaikille sopivaa rahasummaa viikkorahaksi on vaikea sanoa, koska se riippuu siitä, mitä kaikkea viikko- tai kuukausirahoilla pitää itse hankkia. Jos nuoren pitää esimerkiksi ostaa vaatteensa itse, on tarvittava rahamäärä luonnollisesti suurempi, sanoo yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Nordeasta.

Suomalaisvanhemmat suosivat käteistä

Suomessa vanhemmat maksavat viikkorahan edelleen käteisenä selvästi useammin kuin muissa Pohjoismaissa. Tämä käy ilmi Nordean Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa keväällä teettämästä tutkimuksesta.

Meillä yli 80 prosenttia 6-11 -vuotiaista saa käyttörahansa pelkästään käteisenä. Sen sijaan 12-17 -vuotiasta yli puolet saa käyttörahansa ainakin osittain tilisiirtona.

Nordean Olli Kärkkäinen muistuttaa, että viikkoraha on lapselle hyvä tapa harjoitella rahankäyttöä.

– Ja pienille lapsille käteinen raha on konkreettinen keino harjoitella rahan arvoa ja säästämistä.

Pankkikortit yleistyvät lapsilla 12 vuodesta ylöspäin. Puolella 14 vuotiaista on jo pankkikortti, kun 11-vuotiaista se on vasta kymmenellä prosentilla. Lähes kaikilla on pankkikortti käytössään 17-vuotiaana.

Kärkkäinen uskoo, että jatkossa suomalaisvanhemmatkin siirtävät yhä useammin viikkorahat lapsen tilille.

– Nuorten rahankäyttö on siirtymässä verkkoon. Netistä ostetaan viihdettä, esimerkiksi pelejä ja musiikkia. Elokuvaliputkin ostetaan etukäteen netistä.

Seteli
Henrietta Hassinen / Yle

Suomessa palkitaan hyvistä arvosanoista

Kerran viikossa tai kerran kuukaudessa maksettavan käyttörahan lisäksi suomalaisvanhemmat palkitsevat lapsiaan koulumenestyksestä. Noin puolet 7-17 -vuotiaista saa rahapalkkion hyvistä arvosanoista.

Palkkio hyvästä arvosanasta on keskimäärin viisi euroa.

Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa vain vajaa viidennes vanhemmista palkitsee erikseen koulumenestyksestä.

– Olin yllättynyt, kuinka yleistä hyvistä arvosanoista palkitseminen Suomessa on muihin Pohjoismaihin verrattuna. Ehkä meillä vanhemmat ajattelevat, että raha pitää ansaita, Olli Kärkkäinen arvelee.

rahaa
Seppo Sarkkinen / Yle

Tytöiltä vaaditaan poikia enemmän kotitöitä viikkorahan vastineeksi

Suomessa puolet kouluikäisten lasten vanhemmista on myös sitä mieltä, että lasten tulee osallistua kotitöihin saadakseen viikko- tai kuukausirahaa. Yläasteikäisiltä tytöiltä osallistumista kotitöihin edellytetään hieman useammin kuin samanikäisiltä pojilta.

Kotitöiden vaatiminen viikkorahan vastineeksi on Nordean Kärkkäisen mielestä hieman kaksipiippuinen juttu.

– Ymmärrän, että raha kannustaa tekemään kotitöitä, mutta toisaalta siinä voi jäädä oppimatta, että kaikkien tulisi osallistua kotitöihin ilman erillistä palkkiotakin.

Nordean lasten käyttörahoista teettämään kyselyyn vastasi tuhat suomalaista, joilla on alle 18-vuotiaita lapsia. Vastaava kysely teetettiin huhti-toukokuussa myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.