Oikeutta eläimille julkaisi salavideoita turkistarhoilta: jättisuuria ja ylijalostettuja sinikettuja

Kuvat on Oikeutta eläimille -yhdistyksen mukaan otettu tänä vuonna viidellä eri tarhalla pohjalaismaakunnissa. Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto toivoo yhdistyksen ilmoittavan liitolle tilojen tiedot.

turkistarhaus
Oikeutta eläimille -järjestön kuvaama turkiseläin
Oikeutta eläimille -yhdistys on julkaissut tänään uusia salaa kuvattuja videoita ja kuvia turkistarhoiltaOikeutta eläimille

Oikeutta eläimille on julkaissut uusia videoita, joissa näytetään ylisuuriksi kasvatettuja sinikettuja häkeissään. Salavideot (siirryt toiseen palveluun) on yhdistyksen mukaan kuvattu Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla keväällä 2017. Tarhat sijaitsevat Lapualla, Kristiinankaupungissa, Vöyrillä, Kokkolassa ja Kruunupyyssä.

Oikeutta eläimille -järjestön Kristo Muurimaan mukaan erityisesti urosnaalien jalostus on mennyt sairaalloiseen suuntaan.

– Näissä kuvauksissa on keskitytty siihen, minkä kokoisiksi eläimet on jalostettu. Kaikilla tiloilla, missä on kuvattu, kettu-urokset ovat niin suuria, että niiden liikkuminen on vaikeaa. Jalat ovat vääntyneet ja moni kärsi myös silmätulehduksista, Muurimaa kertoo.

Yhdistys haluaa tarkastuksia

Muurimaan mukaan videoiden tilat on valittu satunnaisesti Pohjanmaalta.

– Nämä ongelmat, mitä kuvissa esiintyy, on sellaisia, joita on lähes jokaisella tilalla. Huutokaupassa myytävien nahkojen koko on kasvanut valtavasti viime vuosien aikana, Muurimaa kertoo.

Oikeutta eläimille muistuttaa, että eläinsuojelulaki kieltää eläimille kärsimystä aiheuttavan jalostuksen. Yhdistys vaatii, että tarhoille tehdään laajat tarkastukset ja rikkomukset laitetaan kuriin.

– Ehdottomasti toimitaan viranomaisten kanssa yhteistyössä ja luovutetaan tiedot näistä. Me olemme jo Eviran kanssa olleet näistä asioista puheissa. Me vaadimme, että tämä asia laitettaisiin kuriin ja tarkastuksia tehtäisiin laajemmalla skaalalla, Muurimaa sanoo.

naali häkissä
Oikeutta eläimille järjestön kuvaama naali. Oikeutta eläimille

Turkiskasvattajat toivoo tilojen tietoja

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton toiminnanjohtaja Marja Tiura on nähnyt tänään päivällä julkaistut videot.

– Turkisala ei hyväksy suuria ja sairaita eläimiä. Se on ihan selvä asia. Meille eläinten hyvinvointi on kaiken a ja o. Siihen on panostettu vuosien varrella ja sitä työtä me jatkamme systemaattisesti elinkeinossa, Tiura kertoo.

– Meillä on elinkeinossa kehitetty jalostusta varten Websampo (siirryt toiseen palveluun) -jalostusohjelmaa. Meillä on myös oma sertifiointi-järjestelmä. Tämän vuoden alusta meillä on tullut myös aivan uutena koko Euroopan kattava turkiseläinten hyvinvointi ja nimenomaan eläinten hyvinvointiin keskittynyt WelFur-protokolla. Siellä kiinnitetään huomiota esimerkiksi kettujen jalkaterveyteen ja liikkuvuuteen, Tiura luettelee.

Tiuran mukaan ylisuuret eläimet eivät ole yleinen ongelma. Liitto pyytää yhdistystä osoittamaan tilat, joilla on ongelmia.

– Meillähän on 900 turkistilaa. Minulla ei ole tiedossa, miltä tiloilta tämä materiaali on. Tietysti tässä tulee mieleen se, että jos Oikeutta eläimille oikeasti haluaa peräänkuuluttaa eläinterveyttä ja eläinten hyvinvointia, niin olisi kyllä hyvä, että he myös antaisivat minulle tiedoksi, että miltä tiloilta tämä kuvamateriaali on. Heti puutumme tähän asiaan ja lähetämme heti eläinlääkärit paikalle, Tiura lupaa.