Tampereella ja kaikissa sen ympäryskunnissa uutta valtuustoa johtaa nainen

Kunnanvaltuustojen puheenjohtajuus naisistuu: Kuntaliiton selvityksen mukaan valtuustojen johtoon on valittu ennätysmäärä naisia.

kunnanvaltuustot
Anna-Kaisa Ikonen kaupunginhallituksen puheenjohtajana
Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa IkonenMatias Väänänen / Yle

Kunnanvaltuustoihin on valittu naisia puheenjohtajiksi ennätysmäärä, kertoo Kuntaliitto. Tuoreen selvityksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan naispuheenjohtajien määrä on tämän vaalikauden alussa saavuttanut valtuustoihin valittujen naisten osuuden.

Esimerkiksi Tampereella ja kaikissa sen ympäryskunnissa uutta valtuustoa johtaa nainen. Tampereella nuijaa heiluttaa entinen pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Kangasalla valtuustoa johtaa Hanna Laine, Lempäälässä Riina Aspila, Nokialla Piila Paalanen, Pirkkalassa Taru Tolvanen, Vesilahdella Mervi Lumia ja Ylöjärvellä Jaana Lamminen.

Koko maassa valtuustojen puheenjohtajista on nyt naisia 39 prosenttia, mikä on 11 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisellä valtuustokaudella.

Kunnanhallitusten puheenjohtajista vajaa kolmannes on naisia. Myös hallitusten naispuheenjohtajien määrä on kasvanut selvästi, sillä edellisellä valtuustokaudella heidän osuutensa oli noin neljännes.

Vaikka naisten osuus päättäjistä on kasvanut, puheenjohtajuuksia on edelleen eniten miehillä. Tyypillinen kunnanvaltuuston puheenjohtaja on yli 50-vuotias keskustalainen mies.

Kuntaliiton selvitys kattaa kaikki Manner-Suomen 295 kuntaa.