Suomalaisen auto varastettiin Venäjällä – alkoi puolentoista vuoden piina

Venäjän tulli vaati auton tuonnista tullia. Kari Repo voitti oikeusjutun tullia vastaan.

autot
Kari Repo, Vainikkala, auto varastettiin Venäjällä
Kari Repo voitti oikeudenkäynnin Viipurissa.Kalle Schönberg / Yle

Lappeenrannan lähellä Vainikkalassa asuva eläkeläinen Kari Repo on tyytyväinen mies. Viipurin tuomioistuin on äskettäin antanut päätöksen, jonka mukaan hän on voittanut kiistan Venäjän tullin kanssa Venäjällä varastetusta autostaan.

– Venäjän oikeus oli oikeudenmukainen, Repo kiittelee Vainikkalan rautatieaseman lähellä sijaitsevassa kodikkaan omakotitalonsa pihamaalla.

Revon kiista Viipurin tullin kanssa lähti käyntiin puolitoista vuotta sitten, kun suomalaisen auto varastettiin Venäjällä Kamennogorskissa Karjalankannaksella.

Tulli vaati tullimaksua

Venäjälle saa tuoda suomalaisen auton tietyksi ajaksi, jos sitoutuu tuomaan sen takaisin. Jos autoa ei tuo takaisin, joutuu maksamaan tullimaksun.

Revon auto oli kuitenkin Kamennogorskissa varastettu. Tällöin tullia ei olisi pitänyt maksaa. Tästä huolimatta Viipurin tulli vaati 5 000 euron tullimaksua.

Asiaa ei auttanut edes se, että Venäjän poliisi oli rekisteröinyt autovarkauden, ja myös tullille oli kerrottu asiasta heti tapahtuneen jälkeen.

– Venäjän poliisi tutki asiaa ja otti valokuvia auton paikasta. Poliisi totesi, että auto on varastettu. Sen jälkeen käytiin tullissa selvittämässä asiat, Repo kertoo.

Tulli ei uskonut

Kari Revon mukaan tulli ei kuitenkaan lopuksi uskonut suomalaisen selitystä varkaudesta. Myöhemmin miehelle alkoi tulla maksuvaatimuksia tullita.

– Tulli katsoi, että minä en ollut vartioinut autoa tarpeeksi hyvin.

Repo valitti oikeuteen tapauksesta.

– Kävin kolme kertaa oikeudessa Viipurissa. Viimein viime viikolla tuli vapauttava päätös, Repo kertoo.

Tonnin kustannukset

Vuoden 2011 katumaasturilla oli täyskaskovakuutus. Auton hinnan Repo sai siis takaisin vakuutuksesta. Kustannuksia miehelle kuitenkin tuli.

– Kaikkiaan tämä prosessi tuli maksamaan minulle noin tuhat euroa, Repo kertoo.

Venäläisen asianajajan kulut olivat noin 30 000 ruplaa eli vajaa 500 euroa.