1. yle.fi
  2. Uutiset

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaat tänä vuonna peruskorjauskohteita – mukana Alvar Aallon ja Eliel Saarisen rakennuksia

Ehdokkaina ovat Tarton Paavalinkirkko, Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus, Helsingin kaupunginteatteri ja Roihuvuoren ala-aste.

arkkitehtuuri
Helsingin Kaupunginteatterin portaikko
Helsingin Kaupunginteatterin on suunnitellut arkkitehti Timo Penttilä vuonna 1967.Antti Kolppo / Yle

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon esiraati on päättänyt nostaa esiin laadukkaita korjausrakentamiskohteita.

Tarton Paavalinkirkon ja seurakuntakeskuksen restaurointi ja laajennus valmistui vuonna 2015. Lähes kymmenvuotisen korjaus- ja laajennushankkeen veti arkkitehti Merja Niemisen ja taitelijaprofessori Kari Järvisen entistämiseen erikoistunut toimisto. Projektiarkkitehtina toimi Päivi Pennanen ja valaistus- ja kalustesuunnittelusta vastasi Markku Nors.

Arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema ja yhtenä hänen merkkityönään pidetty Tarton Paavalinkirkko vihittiin käyttöön vuonna 1917. Rakennuksen kellariin on rakennettu uusi krypta ja kolumbaario sekä pihalle muistolehto. Esiraadin mukaan kirkon uusien ja vanhojen rakennusosien suhde toisiinsa on onnistunut ja harmoninen.

Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskukseksi peruskorjattu Otaniemen kampuksen kirjasto valmistui vuonna 1970 täydentämään arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaa kokonaisuutta. Peruskorjauksessa rakennuksen ulkoarkkitehtuuri ja kirjaston salitilat kalusteineen säilytettiin ennallaan. Uusiksi tiloiksi avattiin oppimiskeskus alkuperäisiin kirjavarastokerroksiin.

Esiraadin mukaan tilojen arkkitehtoniset ratkaisut ja nykyaikaiset sisustusratkaisut luovat tuttuun kokonaisuuteen uuden aikakauden tuntua. Viime vuonna valmistuneen laajennuksen suunnittelusta vastasi Arkkitehdit NRT (arkkitehdit Teemu Tuomi ja Tuomo Remes sekä hankesuunnitteluvaiheessa Eeva-Liisa Elo-Lehtinen) ja sisustussuunnittelusta Arkkitehtitoimisto JKMM (sisustusarkkitehti SIO Päivi Meuronen).

Helsingin kaupunginteatteri edustaa 60-lukua

Helsingin kaupunginteatterin 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi koko rakennus on peruskorjattu. Esiraadin mukaan rakennusta kunnioittava hienovarainen uudistaminen ja tekninen taituruus näkyvät hienolla tavalla teatterin peruskorjauksessa. Timo Penttilän arkkitehtuurin erityisominaisuudet on kyetty säilyttämään ja osin myös palauttamaan alkuperäiseen asuunsa huolimatta rakennukseen tuodusta uudesta tekniikasta.

Tänä vuonna valmistuneen peruskorjauksen suunnittelusta vastasi LPR Arkkitehdit (arkkitehdit Pauno Narjus, Richard Alaskewicz ja Tiitta Itkonen sekä sisustusarkkitehdit Tuomas Lemmetyinen ja Philip Kronqvist) yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa.

Roihuvuoren ala-asteen tänä vuonna valmistuneen perusparannuksen suunnitteli Jeskanen-Repo-Teränne Arkkitehdit Oy (arkkitehdit Timo Jeskanen ja Juha Kihlström). Ulkoapäin yksinkertainen, suorakaiteen muotoinen rakennus kätkee hienostuneella luonnonvalon ohjaamisella jäsennetyt sisätilat. Ilmanvaihdon uudistamiseksi rakennettiin kaksi rakennuksen pituussuuntaista huoltotunnelia. Alaslasketut kattovyöhykkeet sijoitettiin opetustiloissa käytäväseinän ylälasin alapuolelle. Näillä oivalluksilla rakennuksen alkuperäinen tilarakenne saatiin säilytettyä. Professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelema koulu valmistui vuonna 1967.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon nyt neljättä kertaa. Voittajan valitsee OP Ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen. Voittaja julkistetaan 2. lokakuuta.

Lue seuraavaksi