Oululaiselta autiotilalta tehty luurankolöytö on hyvin poikkeuksellinen – kuolleiden hevosten kohtalo yhä epäselvä

Oulussa sijaitsevasta vanhasta tallista löytyi luurangoiksi maatuneita hevosten ruumiita. Poliisi aloittaa paikan tutkinnan tällä viikolla.

Eläinten kuolema
Hylätyssä tallissa oli useita pahoin maatuneita hevosen raatoja.
Hylätyssä tallissa on useita pahoin maatuneita hevosen raatoja.Reea Kokko

Hevosten luurankojen löytyminen hylätyltä autiotilalta on herättänyt ihmetystä ja järkytystä Oulussa.

Erikoislaatuinen tapaus tuli julki, kun löydöksestä julkaistiin YouTube-video. Sen oli taltioinut kuvaaja, joka harrastaa hyläyttyjen rakennusten filmaamista.

Autiotilan sijainnin tiennyt Reea Kokko meni käymään paikalla ja kauhistui näkemästään.

– Karmivalta tuntui. Luut itsessään nyt ovat vain luita, mutta kun miettii hevosten kohtaloa ja mitä niille on tapahtunut… Kuinka kauan ne ovat kärsineet?, hän pohtii.

Karmivalta tuntui.

Reea Kokko

Kokko kertoo käyneensä autiotilalla edellisen kerran runsaat kymmenen vuotta sitten, jolloin tallissa ei vielä ollut raatoja. Hän muistelee, että hieman myöhemmin autiotilalle johtavan pihatien varteen oli ilmestynyt kaadettuun puuhun kiinnitetty lappu, jossa varoitettiin alueelle viritetyistä karhuraudoista.

Kyläläisillä on käsitys, että autiotilan omistaja on ollut hevosihmisiä. Pihalla näyttää seisovan hylättynä myös hevoskuljetuksiin sopivaa kalustoa.

Asiasta on tehty sittemmin poliisille tutkintapyyntö, ja rikospaikkatutkinta on alkamassa tällä viikolla.

Tutkinnassa on määrä selvittää hevosten lukumäärä sekä ne olosuhteet, joissa eläimet ovat kuolleet. Silminnäkijöiden mielestä raatojen joukossa on aikuisia hevosia ja ainakin yksi varsa. Tässä vaiheessa poliisi on vaitonainen autiotilan tarkasta sijainnista, eikä kommentoi tapausta tarkemmin.

Poikkeuksellinen tapaus  

Useiden hevosten menehtyminen talliinsa on Suomessa hyvin harvinainen tapaus, arvioi asiantuntijaeläinlääkäri Reija Junkkari Suomen Hippos ry:stä. Suomen Hippos ry on suomalaisen raviurheilun ja hevoskasvatuksen valtakunnallinen keskusjärjestö.

– Tiedossani ei ole aikaisempaa tapausta tässä laajuudessa, Reija Junkkari sanoo.

Junkkarin mukaan Suomessa tulee silloin tällöin esiin hevosen nälkiintymistapauksia. Tällaisten yksittäistapausten taustalta löytyy tyypillisesti hevosen omistajan pidempiaikaisia ongelmia, hän muistelee.

Tiedossani ei ole aikaisempaa tapausta tässä laajuudessa.

Reija Junkkari

Tapaus on harvinaislaatuinen myös poliisin näkökulmasta.

Oulun tapauksen tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta muistaa viime vuosilta vain yhden hevosiin liittyvän eläinsuojelurikoksen.

– Viime vuonna löydettiin yksi hevonen huonossa kunnossa. Toissa vuonna löytyi kymmeniä nautoja hylättynä, joista osa jouduttiin lopettamaan heikon kunnon takia, Kiiskinen kertaa.

Tutkinnan myötä selviää myös, onko tapauksen osalta jo syyteoikeus vanhentunut (siirryt toiseen palveluun).

– Jos kyseessä ei ole törkeä eläinsuojelurikos, syyteoikeus vanhenee muutamassa vuodessa.

Hevosten luurankojen löytymisestä uutisoi ensimmäisenä Oulu-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Lisäys 17.8. klo 13.22: Täsmennetty juttuun, että tapaus tuli julki asiasta julkaistun YouTube-videon jälkeen. Aiemmasta tekstistä saattoi saada käsityksen, että naapurit olisivat löytäneet luut.