Hyppää sisältöön

Metsäkanalintujen alamäki jatkuu – metsästäjien kannattaa varautua siihen, että jahtia rajoitetaan tänäkin vuonna

Riistakolmiolaskennat paljastavat, etteivät kanalintujen kannat ole kohentuneet toivotusti.

Teeret ottavat yhteen soitimella. Kuva: Tuomo Björksten

Metsäkanalintujen kannat ovat edelleen hyvin heikolla tolalla. Tämä käy ilmi riistakolmioiden kesälaskennan tuloksista. Riistakolmiolaskennoissa lintuja havaittiin lähes kaikkialla maassa viiden vuoden keskiarvoa vähemmän.

Luonnonvarakeskuksen mukaan kolea alkukesä ei ollut metsäkanalintujen lisääntymiselle otollinen. Lisäksi pienpetoja on ollut runsaasti varsinkin Pohjois-Suomessa kahden hyvän myyrävuoden jälkeen.

Metsotiheydet ovat kolmioaineiston perusteella viimevuotisella vaatimattomalla tasolla. Teeri on piristynyt Keski-Suomessa ja osassa Etelä-Suomea. Pyitä on edelleen vähän, vaikka tilanne kohenikin suuressa osassa maata, varsinkin Pohjois-Suomessa. Riekko on edelleen vähentynyt.

Riistakolmiolaskentoja tekevät pääosin metsästäjät vapaaehtoistyönä. Tänä vuonna laskennoista saatiin havainnot 930 kolmiolta.

"Aluekohtaisia rajoituksia on tulossa"

Metsokanta pysyi viimevuotisella tasolla. Kuva: Seppo Haavisto / AOP

Tulokset tarkoittavat, että kanalintujen metsästystä rajoitetaan todennäköisesti tulevallakin metsästyskaudella. Jo viime vuonna maa- ja metsätalousministeriö rajoitti metsästystä tuntuvasti, ja lintusaalis olikin pienimpiä 20 vuoteen.

– Jonkinlaisia aluekohtaisia rajoituksia on tulossa, koska vaikka kannat kääntyivät jo paremmalle uralle ja poikasosuudet ovat monin paikoin nousseet, puhutaan edelleen kohtuullisen heikosta kanalintuvuodesta, riistatalouspäällikkö Jarkko Nurmi Suomen riistakeskuksesta sanoo.

Esimerkiksi Lapissa teeritilanne näyttää erityisen heikolta ja myös Pohjois-Karjalassa kaikkien kanalintujen on kohtuullisen heikko edelliseenkin vuoteen verrattuna. Metsoilla pesimämenestys on ollut heikompaa Oulun eteläpuolelta Satakuntaan asti.

– Nämä ovat pahimmat paikat, Nurmi kuvaa.

Jopa täysrauhoitusta on esitetty, mutta Riistakeskus epäilee

Riekkoja havaittiin kolmiolaskennoissa viiden maakunnan alueella. Kuvassa talvipukuinen lintu. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Keskusteluissa on heitetty ilmaan jopa ajatus kanalintujen täysrauhoituksesta, koska takana on jo useampi huono vuosi. Riistakeskuksen riistatalouspäällikkö Jarkko Nurmen mukaan tällaista esitystä ei ainakaan Riistakeskukselta ole lähdössä eteenpäin.

Riistakeskus tekee perjantaina esityksen kanalintujen saalismääristä maa- ja metsätalousministeriölle. Tämän jälkeen esitys lähtee vielä lausuntokierrokselle, ennen kuin saalismääristä päätetään. Tavallisesti asetus on kuitenkin noudattanut suhteellisen paljon Riistakeskuksen esitystä.

– Jos haluaa metsästysmatkoja suunnitella niin sanoisin, että se on hyvin pitkälle mahdollista perjantaina [kun Riistakeskuksen esitys tulee julki].