Saimaalla selvittiin säikähdyksellä – liki kolmen miljoonan litran jätevesipäästöä ei tapahtunutkaan

Lappeenrannassa epäiltiin heinäkuussa, että miljoonia litroja jätevettä olisi päässyt Saimaaseen.

luonto
Lauristalan satama
Lauritsalan satama Luukkaansalmen kupeessaPetri Kivimäki/Yle

Heinäkuussa Lappeenrannan kaupungin vesihuollosta vastaava Lappeenrannan energiaverkot oy kertoi, että Saimaaseen on päässyt Luukkaan jätevedenpuhdistamolta noin 2,8 miljoonaa litraa jätevettä. Syynä olisi ollut pumppaamolla ollut toimintahäiriö, minkä seurauksena pumppaamo ei olisi toiminut normaalisti ja yhdyskuntajätevettä olisi päässyt ylivuotoviemärin kautta vesistöön.

Lappeenrannan Energiaverkkojen tekemien selvityksien mukaan jätevesipäästöä ei olekaan tapahtunut. Pumppaamon ja valvontakeskuksen välillä oli ollut toimintahäiriö, mutta itse pumppaamo oli toiminut normaalisti.

– Pumppaamosta ei tullut mitään merkkejä valvomoon, jolloin epäiltiin ylivuodon tapahtuneen, kertoo Lappeenrannan energiaverkkojen toimitusjohtaja Arto Taipale.

Pumppaamon sähkönkulutus oli pysynyt koko ajan normaalilla tasolla ja ketjun seuraavan pumppaamon jäteveden määrä ei ollut vähentynyt.

– Asia varmistettiin vielä sukeltamalla ja putkiston kuvaamisella. Mistään päästöstä ei ole mitään merkkejä, kertoo Lappeenrannan energiaverkkojen toimitusjohtaja Arto Taipale.

Epäilyt siitä, ettei vuotoa ollutkaan tapahtunut heräsivät, kun Saimaasta ei havaittu tavanomaista suurempia bakteeriarvoja.

Suuri haloo

Kun Lappeenrannan Energiaverkot heinäkuussa kertoi epäilystä jätevesivuodosta, alkoi kritiikki Lappeenrannan Energiaverkkoja kohtaan. Vuodon epäiltiin tapahtuneen 13.7.2017, mutta yhtiö kertoi siitä vasta neljä päivää myöhemmin.

– Meidän osalta tässä käyttäydyttiin tökerösti. Kyllä siellä pumppaamossa olisi pitänyt käydä tarkistamassa, onko siellä ylivuodon merkkejä. Ne oli jääneet tarkistamatta, sanoo Taipale.

Taipale harmittelee, että asiasta on tullut turhaa vaivaa asukkaille, Lappeenrannan ympäristötoimelle ja muille ihmisille.