1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uudisrakentaminen

Rakentamisen nousukausi levisi pääkaupunkiseudulta Hämeenlinnaan

Hämeenlinnan kantakaupunkiin rakennetaan parhaillaan satoja vuokra- ja omistusasuntoja. Asukkaita uusiin asuntoihin muuttaa pääkaupunkiseudulta ja naapurikaupungeista.

uudisrakentaminen
Keskeneräinen elementtitalo ja rakennustyömaa
Rakennusliikkeiden lisäksi myös asuntorahastojen sijoittajat ovat kiinnostuneita Hämeenlinnasta.Ville Välimäki / Yle

Kanta-Häme on viime aikoina kärsinyt väestökadosta, kun ihmiset ovat muuttaneet Etelä-Suomessa joko Helsinkiin tai Tampereelle. Nyt suunnan odotetaan muuttuvan, sillä Hämeenlinnassa ei ole vuosiin näkynyt katukuvassa niin paljon nostokurkia kuin tällä hetkellä.

Asuntorakentaminen on vilkasta etenkin kantakaupungissa, missä rakennetaan satoja vuokra- ja omistusasuntoja.

Työmaan ääniä kuuluu samanaikaisesti niin kauppakeskus Goodmanin naapurista, rautatieaseman nurkilta kuin Vanajantieltä. Asuntorakentamisen nousukausi näkyy hyvin Hämeenlinnassa, kuvailee rakennusyhtiö Peabin Häme-Pirkanmaan yksikönjohtaja Matti Joensuu.

– Meille rakentajille nousukausi näkyi jo viime vuonna. Silloin nähtiin jo se, että kuluttajien kysyntä on nousussa. Tämä vuosi näyttää selvästi hyvältä, eikä tummia pilviä ei ole näkyvissä, Joensuu kertoo.

Tämä vuosi näyttää selvästi hyvältä, eikä tummia pilviä ei ole näkyvissä.

Matti Joensuu

Peabilla on työn alla Hämeenlinnassa koulurakentamisen lisäksi myös asuntorakentamista.

– Hyville paikoille rakentaminen tulee Hämeenlinnassa jatkumaan, uskoo Matti Joensuu. Hämeenlinna säilyttää oman asemansa varmasti hyvänä, eivätkä hetkelliset, pienet notkahdukset väestönkehityksessä tuo mitään uhkia.

Sijoittaja kiinnostuneita Hämeenlinnasta

Rakennusliikkeiden lisäksi myös asuntorahastojen sijoittajat ovat kiinnostuneita Hämeenlinnasta. Näin kertoo Newsecin asuntoliiketoiminnan johtaja Risto Mustaniemi.

Kerrostaloja joiden lomassa näkyy nostokurkia
Eri puolilla Hämeenlinnan kantakaupunkia on ylös kurottavia nostokurkia.Ville Välimäki / Yle

– Hämeenlinnan vahvuus on sijainti Helsinki-Tampere välillä sekä viihtyisä, riittävän kaupunkimainen ympäristö. Sijoittajat katsovat pitkälle tulevaisuuteen ja pitävät Hämeenlinnan väestönkehitystä hyvänä.

Newsecillä on koko maassa noin 11 000 vuokrattavaa asuntoa. Hämeenlinnassa niitä on lähes neljä sataa.

– Uudiskohteet Hämeenlinnan Myllymäessä ja Suomenkasarmilla menevät hyvin vuokralle, Mustaniemi sanoo.

Väkeä tulee Päijät-Hämeestä ja Tampereelta

Vuokra-asuntojen lisäksi kaupunkiin rakennetaan kovan rahan asuntoja. Myös niiden kysyntä on hyvä. Jopa niin hyvä, että pitkään kiinteistönvälitysalalla ollut konkarikin on ihmeissään.

– Meillä on välitettävänämme kaksi uudiskohdetta Hämeenlinnan Aurinkokadulta. Nousukausi näkyy siinä, että esimerkiksi meidän toisen kohteemme, joka on vasta paalutusvaiheessa, asunnoista on myyty jo 70 prosenttia, kertoo Kiinteistömaailma Hämeenlinnan myyntijohtaja Juha Mylläri.

Myllärin mukaan uusiin asuntoihin muuttaa väkeä ympäri Suomea. Eniten uusia asukkaita tulee pääkaupunkiseudulta, Päijät-Hämeestä, Hyvinkäältä, Riihimäeltä ja jopa Tampereelta. Järvinäköala ja palvelut lähellä kiinnostavat ostajia.

Kun puhutaan uusista asunnoista, niin kaikki ylimmät kerrokset myydään aina ensimmäisinä.

Juha Mylläri

– Ja kyllä se niin on että, kun puhutaan uusista asunnoista, niin kaikki ylimmät kerrokset myydään aina ensimmäisinä. Vaikka niissä onkin ne kalleimmat neliöhinnat.

Myös vanhojen asuntojen kauppa käy Hämeenlinnassa hyvin ja myyntiajat ovat lyhentyneet Myllärin mukaan dramaattisesti.

– Viime vuonna keskimyyntiaika oli noin 120 vuorokautta ja tällä hetkellä ollaan jo reilusti alle sadan vuorokauden.

Myyntijohtaja Juha Mylläri harmittelee sitä, että hämeenlinnalaiset kuvittelevat, että kaupungissa ei koskaan tapahdu mitään.

– Jos katsotaan saman kokoisia kaupunkeja Suomessa, niin Hämeenlinnassa rakennetaan eniten uusia neliöitä per asukas, niin kyllä täällä vetovoimaa riittää.

Hämeenlinnan satsattava asumisen elämyksellisyyteen

Hämeen liitto on jo pitkään kantanut huolta Kanta-Hämeen heikosta väestökehityksestä. Maakunta on kärsinyt väestökadosta jo vuosia. Asukkaiden houkuttelu vaatii asuntotarjontaa ja rakentamisessa uudenlaista, rohkeaa ajattelua.

– Kun tarjonta kasvaa näin hyvin Hämeenlinnassa, niin sen luvut vetävät koko maakunnan asukasluvun nousuun, sanoo maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen. Mutta Hämeenlinnan vetovoima ja asuntotuotannon kasvu ei kuitenkaan yksin riitä vaan muiden pitää pystyä samaan.

– Jokaisen kunnan ja kaupungin täytyy huolehtia vetovoimasyistä, siitä omasta kaupunkikuvastaan. Se ei riitä, että uusien asuntojen määrä kasvaa vaan seuraavaksi on panostettava laatuun.

Kanta-Häme sijaitsee sen verran kaukana pääkaupunkiseudun ja Tampereen työmarkkinoista, että Hämeessä täytyy Anna-Mari Ahosen mukaan olla asumisessa erityistä elämyksellisyyttä ja erityisiä arvoja. On satsattava laatuun ja kulttuuriin.

Lue seuraavaksi