Hyvä muurari saa töitä! Muurareiden ammattikunta uhkaa kadota Suomesta

Muurareita ei ole koulutettu enää pitkään aikaan. Ennen muurari oli perinteisesti ammatti, joka siirtyi kisällioppina isältä pojalle.

Kuva: Tiina Rantamartti / Yle

Muurareiden ammattikunta uhkaa kadota kohta tykkänään Suomesta. Rakennusliiton Lapin piiristä kerrotaan, että ammattitaitoisista tekijöistä on jo kova pula, joka yhä vain näyttää pahenevan, kun loputkin ammattikunnasta eläköityvät.

Rakennusliiton aluetoimitsija Jarmo Alatarvaksen mukaan ilmiö ei ole pelkästään pohjoisen ongelma, vaan muurareista alkaa olla pula koko Suomessa.

Yli 40 vuotta muurarina työskennellyt kemiläinen Arto Heikkinen on ollut jo yli vuoden eläkkeellä, mutta työtarjouksia tulee yhä jatkuvasti.

– Puhelin on pirissyt vilkkaimmillaan yli 20 kertaa päivässä. En kuitenkaan aio enää lähteä töihin, Heikkinen kuittaa päättäväisesti.

Muurareita ei ole täsmäkoulutettu enää pitkään aikaan ja rakennusalan perustutkintoon on sisällytetty vain vähäisiä perustietoja, jotka eivät ammatissa riitä.

– Tätä ammattia ei pelkästään koulun penkillä opi, vain tekemällä oppii, sanoo Heikkinen, joka 1970-luvulla opetteli ammattiin isänsä mukana.

– Olen meidän suvussa muurari kuudennessa polvessa. Isältä pojalle oli aikoinaan tyypillisin tapa oppia ammattiin.

Kuva: Tiina Rantamartti / Yle

Rakentamisen trendi vähensi muurareiden töitä

Kun Heikkinen aloitti isänsä oppipoikana, oli rakentamisen tahti kova pohjoista myöten.

– Silloin rakennettiin valtavasti, töitä oli liikakin.

1990-luvulla rakentamisen trendi muuttui. Sittemmin talotehtaatkin alkoivat suosia taloja, joissa ulkovuori tehtiin puusta. Se vähensi tiilirakentamisen kysyntää. 90-luvun alun lamallakin oli oma vaikutuksensa. Samalla kiinnostus muurausalaan hiipui nuorten parissa ja koulutusta alettiin vähentää.

– Eikähän nykyään kukaan itse rakenna. Omakotitalo hankitaan niin, että mennään kauppaan ja valitaan listasta sopiva talo, jonka ulkovuori on pääsääntöisesti puusta. Jos ostaja haluaa tiilivuoren, tulee talolle hintaa rutkasti lisää, vaikka ei siihen oikein perustetta olekaan, Heikkinen sanoo.

Ammattikunnan katoaminen olisi Heikkisenkin mielestä kuitenkin iso menetys, sillä ei kivirakentaminen koskaan kokonaan lopu ja uudet tyylit todennäköisesti tuovat vielä tarvetta muurareille.

– Kyllä nyt pitäisi jonkun herätä ja järjestää koulutusta. Meille käy kohta samalla tavalla kuin Ruotsissa kävi parikymmentä vuotta sitten. Muurarit loppuivat ja niitä ei enää ole. Nyt ne vähätkin suomalaiset muurarit käyvät töissä Ruotsin puolella.