1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Digita

Juhla tunturin laella: 50 vuotta ääntä ja kuvaa Pyhätunturilta

Pyhätunturin radio- ja tv-asemalta Pelkosenniemeltä on lähetetty ääntä ja kuvaa viisikymmentä vuotta. Asemaa juhlittiin tiistaina.

Merenpinnasta yli 700 metrin korkeuteen kurottaa Pyhätunturin radio- ja televisiomasto Kultakeron päällä. Masto pystytettiin 50 vuotta sitten ja on tänäänkin merkittävä joukkoviestinnän välittäjä. Kuva: Esko Puikko / Yle

Raikas syyskesän tuuli puhaltelee Kultakeron laella. Päivänsankarin masto kurottautuu kohti aurinkoa yli 700 metrin korkeuteen ja lähettää ympäristöönsä televisiokuvaa seitsemällä kanavalla ja radioääntä kuudella.

Pyhätunturin radio- ja tv-asemaa rakennettiin kovissa talvisissa oloissa vuonna 1966. Rakennustarvikkeita Kultakeron päälle kuljetettiin tuolihissillä. Asema vihittiin käyttöönsä seuraavana kesänä. Radion ULA-lähetykset Pyhällä olivat käynnistyneet kymmenen vuotta aikaisemmin.

Aseman maamerkkinä Kultakeron laella on 263-metrinen masto.

Mastot joukkoviestinnän selkärankana

Digitassa nähdään, että sen mastot ja asemat muodostavat jatkossakin suomalaisen joukkoviestinnän selkärangan, sanoo Digitasta operatiivinen johtaja Markus Ala-Hautala.

Kari Myllymäki (vas.) on ollut kymmenkunta vuotta eläkkeellä Digitasta. Pyhätunturin asema tuli tutuksi huoltopäällikölle. Operatiivinen johtaja Markus Ala-Hautala (kesk) ja Lapin aluepäällikkö Risto Kelahaara ovat ylpeitä yhtiön laajasta mastoverkosta ja kattavuudesta. Kuva: Esko Puikko / Yle

– Langaton tiedonsiirto on se, mikä kehittyy koko ajan. Kuvan laatu paranee, äänen laatu paranee, tulee uusia sovelluksia. Niihin nämä Digitan korkeat mastot ovat erinomaisilla paikoilla ja lähetystehot voivat olla korkeat ja saadaan sitä kautta isot peittoalueet. On erittäin pitkä tulevaisuus näillä mastoilla. Koko Suomesta me peitetään 99,96 prosenttia väestöstä, että sinällään se on kattavin tiedonsiirtoverkko.

Uusi laite poroseurantaan

Ala-Hautalan mukaan internet ja perinteinen televisio ovat jo yhdistyneet hybridipalveluksi ja Digita on kehityksessä hyvin mukana. Sen mastoja käytetään jo myös erilaisissa IoT:n ratkaisuissa, jotka perustuvat kaksisuuntaiseen LoRa-tekniikkaan.

– Uutena liiketoimintana Digita pilotoi parhaillaan yhdessä Palojärven paliskunnan kanssa porojen seurantaa tällä IoT-verkolla. Verkko mahdollistaa aiempaa kevyemmät ja kestävämmät GPS-seurannan ratkaisut. Sen avulla seurantaan voidaan ottaa vaikka koko poroelo. LoRalla pystytään siirtämään pieniä bittimääriä siirtämään isoille alueille.

Hyvässä etävalvonnassa

Lapin aluepäällikkö Risto Kelahaaran mukaan Digitan radio- ja tv-asemat – isot ja kymmenet pienet - ovat näinä vuosikymmeninä eläneet ja elävät muutoksessa siinä kuin muutkin asiat tänä päivänä. Teknisiä ja toiminnallisia muutoksia on ollut erilaisten tarpeiden mukaan.

– Viidellä suurimmalla asemalla on edelleen miehitys, mutta tokihan näissä on myös hyvä etävalvonta. Jokainen rasaus kyllä näkyy Pasilan päävalvomossa. Toimintavarmuuteen pitää tietysti kiinnittää aina huomiota.

Korjattu 16.8. klo 9.22 maston korkeus.